Secret Service plasat sub lupă

Epoch Times România
18.04.2012

„Sus roţile, jos inelele” - un joc de cuvinte recurent printre agenţii de la Secret Service, care obişnuiesc să-şi scoată verighetele când pleacă într-o misiune, pentru a garanta securitatea preşedintelui SUA. De când au fost trimişi la Summitul din Columbia pentru a-i asigura paza lui Barack Obama, gluma a devenit stânjenitoare şi a plasat sub lupă o agenţie printre ale cărei eşecuri se numără asasinarea lui JFK, sau atentatul asupra lui Ronald Reagan, şi care până acum nu căzuse pradă scandalurilor sordide, informează miercuri ziarul El Periodico.

Înfiinţat în 1865 ca parte a Departamentului Trezoreriei pentru a lupta împotriva dolarilor falşi (pe atunci între o treime şi peste jumătate din moneda în circulaţie) divizia a început să se ocupe de protecţia preşedinţilor după asasinarea în 1901 a lui William McKinley. Şi a continuat să îmbine cele două responsabilităţi: combaterea infracţiunilor financiare şi protecţia, nu doar a locatarului Casei Albe şi a familiei sale, dar şi a altor politicieni naţionali sau străini şi evenimente importante precum competiţia Super Bowl. Din 2003 face parte din Departamentul de Securitate Naţională.

Fostul director Ralph Basham, a minimalizat cele întâmplate, spunând că este 'o anomalie' care ţine de 'structura serviciului secret' unde lucrează peste 6.800 de persoane, de la agenţi secreţi, la membri în uniformă, personal administrativ şi tehnicieni, învăţaţi 'să fie conştienţi de riscuri şi să le evite'. Pare să existe totuşi o cultură a petrecerilor când se încheie misiunile (deşi excesele au avut loc înainte de sosirea lui Obama). Ronald Kessler, autor al unei cărţi privind Secret Service, crede că este vorba de 'cel mai mare scandal' ale agenţiei a cărei deviză este 'Încredere şi Siguranţă'. Ultimul din serie a fost cuplul de americani care s-a strecurat la o cină oficială la Casa Albă şi a ajuns să se fotografieze cu Obama.

După ce preşedintele a admis că este foarte 'supărat', rămâne de văzut dacă se va deschise o anchetă a Congresului. Mai ales că senatorul republican Darrell Issa a ameninţat cu o investigaţie, pentru că 'astfel de lucruri nu se întâmplă o singură dată şi probabil au avut loc şi înainte'. 'Un local unde femei aproape goale dansează senzual şi îşi vând fără ruşine trupul', a scris presa despre clubul de noapte legat de escapadele unor agenţi ai Secret Service în Columbia. Hotelul rezervat preşedintelui şi echipei sale de pază a primit vizita mai multor prostituate. 'Pley Club', aflat la baza scandalului, este situat în sectorul Manzanillo, un loc nepotrivit 'pentru o conduită ireproşabilă a delegaţiei', după cum a declarat însuşi Obama.

Localul se află într-un cartier modest al oraşului, iar clienţii sunt majoritatea turişti. Este situat într-o clădire fără ferestre, cu o firmă de neon albastru la intrare care nu lasă îndoieli privind categoria clubului. În interior, mesele sunt dispuse în faţa unei piste de dans, unde are loc spectacolul descris de ziarul Daily News. Cu un consum ce variază între 18 şi 64 de euro sticla, localul permite dansatoarelor să interacţioneze cu clienţii şi să plece cu ei. Agenţii în chestiune au plecat la hotel în compania mai multor femei, pe care le-au aruncat în stradă, după ce le-au pretins bani extra pentru a-i însoţi în camere. Deşi unele surse asigură că nu au fost plătite nici măcar pentru serviciile de bază.

Responsabilul Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, Peter King, a informat că 'aproape toţi' agenţii înlocuiţi veniseră cu femei în cameră. Membrii Secret Service sunt trimişi în prealabil la locul evenimentelor pentru a verifica securitatea instalaţiilor şi rutele pe care se deplasează coloana prezidenţială. 'Dincolo de conduita imorală de care se fac vinovaţi agenţii, unele voci critice arată că ei pot deveni ţinta unui posibil şantaj: 'Mulţi sunt căsătoriţi şi este posibil orice, sau prostituatele pot fi în slujba unor terorişti sau unor traficanţi de droguri'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor