Opoziţia venezueleană câştigă majoritatea parlamentară. Maduro se recunoaşte înfrânt

O coaliţie care se opune socialiştilor aflaţi la conducerea Venezuelei a obţinut 99 din cele 167 de locuri în Parlament. Preşedintele Nicolas Maduro a declarat că recunoaşte rezultatele “ostile”.
Liderul opoziţiei venezuelene, Henrique Capriles.
Liderul opoziţiei venezuelene, Henrique Capriles. (Captură Foto)

Coaliţia Unitatea Democratică a câştigat controlul în Adunarea Naţională după o victorie importantă în scrutinul ce a avut loc duminică, aceasta fiind prima victorie a opoziţiei în 16 ani.

Comisia Electorală a susţinut că opoziţia a obţinut cel puţin 99 de locuri în parlament, din totalul de 167.

Liderul opoziţiei, Henrique Capriles, a sărbătorit victoria, scriind pe Twitter: “Venezuela a câştigat!”

Preşedintele Nicolas Maduro şi-a recunoscut înfrângerea, susţinând că recunoaşte rezultatele “ostile” ale alegerilor.

“Suntem aici pentru a recunoaşte aceste rezultate ostile”, a susţinut Maduro într-o declaraţie televizată, afirmând că victoria coaliţiei a fost posibilă din cauza aşa-numitului “război economic”.

“Pot spune astăzi că războiul economic a triumfat”, a adăugat Maduro, conform Deutsche Welle.

Creşterea nivelului criminalităţii în Venezuela, scăderea veniturilor din exportul petrolului şi absenţa produselor de bază au afectat puternic cota de popularitate a preşedintelui Maduro.

Sfârşitul unui vis socialist?

Formaţiunea politică a lui Maduro – Partidul Socialist Unit al Venezuelei – a ajuns la putere cu aproape 2 decenii în urmă, după ce răposatul preşedinte Hugo Chavez a ajuns la conducerea ţării în 1999.

Sub stindardul unei revoluţii socialiste, Chavez a implementat schimbări radicale în privinţa politicilor sociale şi economice ale Venezuelei.

Totuşi, după moartea lui Chavez în 2013, succesorul său, Maduro, s-a chinuit să facă faţă unei economii stagnante cauzate, parţial, de scăderea bruscă a preţurilor la petrol.

La începutul anilor 2000, Caracas a luat câteva decizii politice pentru a aduce industria sub controlul statului, într-un proces pe care Chavez l-a numit “re-naţionalizare”.

Totuşi, în urma implementării reformelor economice de inspiraţie marxistă iniţiate de liderul bolivarian - bazate pe naţionalizări şi controlul statului asupra economiei, rata inflaţiei a ajuns la peste 60%, piaţa neagră şi specula au înflorit, iar produsele alimentare şi de bunuri de larg consum sunt în cantităţi foarte mici.

În cel mai recent caz ilustrativ pentru criza umanitară din Venezuela, o femeie în vârstă de 80 de ani a murit într-o îmbulzeală în faţa unui supermarket de stat din Sabaneta, care vindea mâncare subvenţionată de stat. Este posibil ca femeia să fi murit călcată în picioare, în timpul busculadei produse de cumpărătorii care au dat năvală.

Victoria de duminică opoziţiei venezuelene reprezintă o lovitură puternică pentru partidul socialist aflat la guvernare, care a deţinut majoritatea parlamentară timp de 16 ani.