Venezuela: Socialiştii ameninţă super majoritatea opoziţiei din Adunarea Naţională

Într-o mişcare ce s-ar putea dovedi a fi o lovitură pentru super majoritatea opoziţiei, socialiştii venezueleni au depus plângeri în instanţă împotriva a opt legiuitori aleşi recent. Liderii opoziţiei avertizează în privinţa unei “tentative de lovitură judiciară”.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Partidul Socialist Unit al Venezuelei a depus o plângere contestând alegerea a 8 legiuitori ai opoziţiei, acţiune ce ar putea ameninţa majoritatea de două treimi pe care aceasta ar deţine-o în Adunarea Naţională, a anunţat marţi cea mai înaltă curte a ţării.

La începutul acestei luni, Masa Unităţii Democratice (MUD), o coaliţie de partide din opoziţie, a câştigat 112 din cele 167 de locuri în Adunarea Naţională, în cadrul unei victorii importante la alegerile legislative, dând o lovitură majoră aşa zisei “revoluţii socialiste” iniţiate de răposatul preşedinte Hugo Chavez în 1999.

Super majoritatea îi oferă opoziţiei puterea de a înlătura oficiali, inclusiv miniştri, din funcţiile lor. De asemenea, această majoritate îi permite MUD să supună legislaţia unui referendum şi posibil să îl forţeze pe preşedintele Nicolas Maduro să se retragă înainte de terminarea mandatului său în 2019.

Declaraţia făcută de Curtea Supremă de Justiţie a Venezuelei nu a specificat motivele pentru care au fost contestate cele opt locuri ale legiuitorilor opoziţiei, arată Deutsche Welle.

Între timp, liderii opoziţiei au condamnat mişcarea şi au susţinut că este vorba de o “tentativă pentru a lovitură judiciară”.

În cazul în care Curtea Supremă decide că este validă contestaţia socialiştilor, acest lucru ar face ca opoziţia să îşi piardă majoritatea de două treimi, fiind o lovitură puternică pentru ambiţiile politice ale opoziţiei.

În plus, contestaţiile socialiştilor semnalează o luptă politică mai amplă pentru naţiunea bogată în petrol, care a fost devastată economic de scăderea globală a preţurilor la combustibili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe