Venezuela: Lider al opoziţiei locale împuşcat mortal

Un lider regional al opoziţiei din Venezuela a fost împuşcat mortal cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, a declarat Partidul Acţiunea Democrată (PAD).
Activisti ai opoziţiei venezuelene participă la o demonstraţie paşnică în Caracas, 19 septembrie 2015.
Activisti ai opoziţiei venezuelene participă la o demonstraţie paşnică în Caracas, 19 septembrie 2015. (Captură Foto)

PAD susţine că Luis Manuel Diaz a fost ucis de câţiva bărbaţi înarmaţi aflaţi într-o maşină în timp ce acesta participa la o întâlnire publică în statul central Guarico.

Liderii opoziţiei au învinuit miliţiile care susţin Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV), aflat la conducerea ţării.

Preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro, care este preşedintele PSUV, nu a făcut până acum niciun comentariu public, conform BBC.

Liderul partidului Acţiunea Democrată, Henry Ramos Allup, a declarat că Diaz a fost împuşcat mortal de o “bandă înarmată” a PSUV.

Aparent, Diaz se afla pe o scenă din oraşul Altagracia de Orituco împreună cu Lilian Tintori, soţia liderului întemniţat al opoziţiei venezuelene Leopoldo Lopez.

Oficialii venezueleni încă nu au confirmat atacul şi moartea politicianului din opoziţie.

Popularitatea lui Maduro în scădere

PSUV deţine în prezent o majoritate de locuri în Parlament. Dar sondajele recente sugerează că, dacă alegerile stabilite pentru 6 decembrie ar avea loc acum, coaliţia opoziţiei ar câştiga detaşat.

Creşterea nivelului criminalităţii în Venezuela, scăderea veniturilor din exportul petrolului şi absenţa produselor de bază au afectat puternic cota de popularitate a preşedintelui Maduro.

Opoziţia venezueleană a declarat, de asemenea, că alegerile prezidenţiale din 2013, câştigate de Maduro la limită, au fost fraudate.

Maduro a negat în repetate rânduri acuzaţiile şi rezultatul votului a fost susţinut după un audit desfăşurat de consiliul electoral.

Venezuela pusă la zid

În urma implementării reformelor economice de inspiraţie marxistă iniţiate de liderul bolivarian - bazate pe naţionalizări şi controlul statului asupra economiei, rata inflaţiei a ajuns la peste 60%, piaţa neagră şi specula au înflorit, iar produsele alimentare şi de bunuri de larg consum sunt în cantităţi foarte mici.

În cel mai recent caz ilustrativ pentru criza umanitară din Venezuela, o femeie în vârstă de 80 de ani a murit într-o îmbulzeală în faţa unui supermarket de stat din Sabaneta, care vindea mâncare subvenţionată de stat. Este posibil ca femeia să fi murit călcată în picioare, în timpul busculadei produse de cumpărătorii care au dat năvală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe