„După dealuri”, la Cannes pe urmele lui „4, 3, 2”

Cristian Mungiu şi Isabelle Hupert în Bucureşti, mai 2010
Cristian Mungiu şi Isabelle Hupert în Bucureşti, mai 2010 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

 

Regizorul Cristian Mungiu, care se întoarce la Cannes cu lungmetrajul "După dealuri", la cinci ani după Palme d'Or-ul obţinut cu drama "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", spune într-un interviu acordat The Hollywood Reporter că ar fi frumos să obţină din nou râvnitul trofeu, însă este puţin probabil. Filmul "După dealuri/ Beyond the Hills", inclus în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Cannes, a avut premiera oficială sâmbătă, la ora 15.30 (ora Franţei).

Înaintea premierei celui mai recent film al său, Cristian Mungiu a vorbit cu jurnalistul publicaţiei The Hollywood Reporter despre modul în care i s-a schimbat viaţa după câştigarea premiului Palme d'Or la ediţia din 2007 a Festivalului de la Cannes, pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", despre impactul pe care l-a avut asupra sa câştigarea marelui trofeu la cel mai important eveniment de gen din lume, despre noul său film şi aşteptările sale pentru ediţia din acest an a festivalului.

Întrebat cum îşi explică succesul incredibil pe care l-a avut la Cannes filmul "4,3,2", Cristian Mungiu spune că nu poate să şi-l explice. "Dar există ceva care mă preocupă mai mult: Nu sunt sigur că modul meu de a înţelege cinematografia depinde de cât de matur sunt. Când am început cariera de regizor, totul mi-a fost clar, în vreme ce acum am mai multe îndoieli decât certitudini. Să fii mulţumit de filmul pe care îl faci este uneori mult mai dificil şi mult mai important decât să ai succes cu el", a spus Mungiu. "A fost amuzant că am putut să călătoresc cu avionul la business class pentru o vreme şi a fost mai uşor să găsesc bani pentru noul meu film, însă nu mi s-a schimbat întreaga viaţă a doua zi după ce am obţinut Palme d'Or - în primul rând pentru că eu nu mi-am dorit să se schimbe. Am acelaşi birou, conduc aceeaşi maşină şi încă fac reclame din când în când, la fel ca înainte de 2007", a spus Mungiu.

Potrivit The Hollywood Reporter, guvernarea comunistă plana ameninţător asupra personajelor din "4,3,2", în timp ce în "După dealuri" influenţa vine din partea Bisericii ortodoxe române. "Filmul marchează diferenţa între credinţă, religie, în general, şi instituţia Bisericii. Filmul îşi propune, de asemenea, să vorbească despre spiritul creştinismului, în contrast cu stricta respectare a regulilor şi poruncilor pe care le implică creştinismul. Nu în ultimul rând, filmul vorbeşte despre indiferenţă, despre cum 50 de ani de comunism, urmaţi de 20 de ani de dezamăgiri au afectat simţul moral al oamenilor", a explicat Cristian Mungiu ideea filmului său. "Circa 90% din români declară că sunt persoane religioase în sondajele de opinie, iar politicienii consideră că este un tabu criticarea oricărui lucru referitor la Biserica ortodoxă. Totuşi, sentimentul meu este că valorile profunde ale creştinismului nu sunt răspândite aşa cum ar trebui. În prezent, prioritatea Bisericii ortodoxe române este construirea unei catedrale numită Catedrala Mântuirii Neamului - care va fi amplasată în Bucureşti, în curtea enormei Case a Poporului construite de Ceauşescu. Costurile pentru ridicarea acestei catedrale sunt estimate la o sumă cuprinsă între 200 şi 400 de milioane de euro. Este dificil de înţeles de ce este această catedrală o prioritate într-o ţară săracă în care există deja 20.000 de biserici, însă, în schimb, funcţionează mai puţin de 5.000 de şcoli şi mai puţin de 500 de spitale", a explicat Cristian Mungiu.

Întrebat în ce mod s-ar putea compara, din punct de vedere stilistic şi tematic, filmul "După dealuri" cu "4,3,2", Mungiu a răspuns: "Fiecare scenă din 'După dealuri' este filmată dintr-o dată, fără duble, indiferent cât de lungă şi complicată este ea şi filmul nu are muzică - amândouă deciziile au fost luate în scopul de a face autorul cât mai puţin vizibil şi de a-i da spectatorului senzaţia că el decide ce este important şi ce nu este important. La fel ca '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', 'După dealuri' vorbeşte despre două fete, aflate într-o relaţie specială, şi un bărbat care le influenţează deciziile".

Filmul "După dealuri/ Beyond the Hills" a avut premiera oficială sâmbătă, în prezenţa echipei. Au urcat treptele Palatului Festivalurilor din Cannes regizorul Cristian Mungiu, actorii Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Valeriu Andriuţă, Cătălina Harabagiu, Gină Ţandură şi Victoria Agache, monteurul Mircea Olteanu, inginerul de sunet Cristinel Şirli, producătorul Bobby Păunescu, producătorul delegat Tudor Reu şi directorul de film Adrian Moroca. "După dealuri" este produs de Mobra Films şi co-produs de Why Not Productions (Franţa), Les Films du Fleuve (Belgia), France 3 Cinema şi Mandragora Movies (România). Filmul a fost realizat cu participarea Canal , France Télévisions, Cine şi Wild Bunch (Franţa), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu contribuţia Eurimages şi Centre Naţional du Cinema et de l'Image Animée (Franţa).

Vânzările internaţionale sunt gestionate de Wild Bunch. Drepturile de distribuţie pentru Statele Unite au fost achiziţionate de Sundance Selects, o divizie a IFC Films, iar cele pentru Franţa de Le Pacte, filmul având deja distribuitori în peste 10 ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură