Cresc preocupările privind moartea misterioasă a unui rus în Marea Britanie

O unitate britanică de criminalistică a preluat o investigaţie asupra morţii misterioase a unui informator rus anti-corupţie, a declarat luni poliţia, într-o manevră despre care mass-media locală a sugerat că ar fi fost o crimă, potrivit unui raport Reuters.

Alexander Perepilichny, în vârstă de 44 de ani, s-a mutat în Marea Britanie acum trei ani şi ajuta procurorii elveţieni să investigheze un grup criminal rus suspectat că ar fi implicat într-o fraudă fiscală majoră.

El s-a prăbuşit şi a murit în apropierea casei sale, pe o proprietate privată de lux din sud-estul Angliei, pe 10 noiembrie. Poliţia nu a reuşit să explice de ce a murit, chiar şi după două autopsii, şi a ordonat teste toxicologice pe corp.

Întrebat dacă detectivii tratează cazul ca o posibilă crimă, purtătorul de cuvânt a declarat: "În momentul de faţă moartea este inexplicabilă, aşa că ei încă sunt deschişi oricărei posibilităţi şi urmăresc o serie de posibile piste".

O teorie ar fi că el ar fi putut fi otrăvit într-un mod similar cu fostul spion Alexander Litvinenko, care a murit la Londra în 2006, după ce a consumat ceai cu poloniu-210 radioactiv, a raportat ziarul The Guardian.

Daily Telegraph a raportat că există "îngrijorări că el ar fi putut fi ucis".

Moartea inexplicabilă a lui Perepilichny a adus din nou în lumina reflectoarelor grupurile infracţionale ruse care lucrează în Europa. De când s-a mutat în Marea Britanie, el a furnizat informaţii procurorilor elveţieni, ajutându-i să expună persoanele implicate în cazul Magnitski - o fraudă fiscală rusă.

Existenţa unui sindicat al fraudei fiscale a ieşit iniţial la lumină ca parte a unei investigaţii anterioare a avocatului rus Serghei Magniţki, care a fost închis în 2008 de autorităţile ruse în baza unor acuzaţii despre care colegii săi spun că au fost inventate.

Magnitski a murit într-o închisoare rusă în 2009, devenind un simbol al abuzurilor asupra drepturilor şi corupţiei. Oficialii ruşi au negat orice legătură între Magnitski şi Perepilichny.

Perepilichny părea să aibă o stare bună de sănătate atunci când a murit, în timp ce făcea jogging lângă conacul său.

Localnicii de pe moşie - numită Beverly Hills din Marea Britanie şi înconjurată de terenuri de golf frumos împodobite şi de puncte de verificare a securităţii - au declarat pentru Reuters săptămâna trecută că rusul purta un trening atunci când trupul său a fost descoperit în partea de sus a unui deal.

După ce s-a mutat în Marea Britanie, el a acţionat în calitate de martor în cadrul unei investigaţii elveţiene asupra grupului criminal rus, care ar fi spălat veniturile obţinute din operaţiuni de fraudă fiscală prin conturi bancare elveţiene, pentru a cumpăra proprietăţi de lux din afara Rusiei.

Ziarul Independent din Marea Britanie, susţinut financiar de un om de afaceri rus critic al Kremlinului, a raportat săptămâna trecută că Perepilichny a primit un avertisment cu un an în urmă că numele lui era pe o listă cu persoane vizate din Rusia, potrivit raportului Reuters.