Un informator privind mafia rusă în vârstă de 44 de ani a fost găsit mort în Marea Britanie

Un om de afaceri rus, care ajuta procurorii elveţieni să descopere un sindicat puternic implicat în fraudă, a murit în circumstanţe inexplicabile în apropierea vilei sale din Marea Britanie. Acest fapt reprezintă o întorsătură neplăcută în scandalul privind mafia rusă, care a tensionat relaţiile Moscovei cu Occidentul, potrivit unui raport Reuters.

Alexander Perepilichny, în vârstă de 44 de ani, s-a refugiat în Marea Britanie acum trei ani şi a ajutat o investigaţie elveţiană asupra unui sistem rus de spălare a banilor, prin furnizarea de dovezi împotriva funcţionarilor şi colegilor săi corupţi, au indicat rapoartele mass-media.

El a oferit dovezi şi împotriva celor care au avut legătură cu moartea avocatului anti-corupţie Serghei Magniţki în anul 2009, un caz care a cauzat un val de proteste internaţionale şi a determinat Statele Unite să facă presiuni pentru un proiect de lege care suprimă corupţia din Rusia.

Cetăţeanul rus Perepilichny s-a prăbuşit şi a murit nu departe de casa sa de pe o moşie de lux puternic protejată, din comitatul Surrey, la sud de Londra, pe 10 noiembrie.

El este a patra persoană care a avut legătură cu cazul lui Magnitski şi care a murit în circumstanţe stranii.

"Situaţia este tratată ca inexplicabilă", a spus un purtător de cuvânt al poliţiei. "A fost efectuată o examinare post-mortem, dar ea a fost neconcludentă. Prin urmare acum sunt efectuate mai multe teste."

Dincolo de graniţele Rusiei, moartea lui Magnitski a devenit un simbol al corupţiei din Rusia şi al abuzului celor care contestă autorităţile de acolo.

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat în această lună, cu un număr copleşitor de voturi, ca persoanele care încalcă drepturile ruse să fie "numite şi făcute de ruşine", aceasta fiind parte a unui proiect comercial de lege mai larg, în ciuda avertismentelor Moscovei că această manevră ar deteriora relaţiile.

William Browder, un fost antreprenor al lui Magniţki şi un proeminent investitor cu sediul la Londra, a declarat că Perepilichny a oferit în 2010 dovezi privind cazul lui Magnitski, care i-au ajutat ulterior pe procurorii elveţieni să îşi deschidă ancheta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe