„Spionul moldovean” din Ucraina colecta informaţii despre livrările de armament în Transnistria

Cetăţeanul Republicii Moldova, Semion Niculin, reţinut la Odesa, la 13 aprilie, de Serviciile de Securitate ale Ucrainei, colecta informaţii cu privire la livrările de armament în regiunea transnistreană, susţine publicaţia ucraineană Segodnya, preluată de Unimedia.

„În legătură cu agravarea relaţiilor şi aşa tensionate dintre Republica Moldova şi Transnistria, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a mărit numărul informatorilor săi în Ucraina, în special, în regiunea Odesa. Unul din aceşti informatori a fost Semion Niculin. El era trebuia să urmărească situaţie cu privire la furnizarea de armament în Transnistria dintr-o ţară vecină. Ucraina, în acest context, are rolul de o zonă de tranzit”, au declarat surse din Serviciile de Securitate ale Ucrainei.

Un cetăţean al Republicii Moldova, Semion Niculin, a fost arestat în oraşul ucrainean Odesa, fiind suspectat de spionaj, potrivit Kommersant.md.

În prezent, bărbatul se află în izolatorul de detenţie preventivă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, au declarat surse din Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, Niculin a fost reţinut în baza articolului din Codul Penal al Ucrainei care prevede pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 8 la 15 ani pentru "transmitere sau colectare a informaţiilor care constituie un secret de stat în favoarea unei ţări sau organizaţii străine".

Colaboratorii Serviciului de Securitate al Ucrainei l-au reţinut pe Niculin la 13 aprilie într-un apartament particular din Odesa, iar la 16 aprilie Curtea de Justiţie din Kiev a decis arestarea cetăţeanului moldovean.

Acuzaţia de spionaj are la baza obţinerea unor documente secrete de la proprietarul apartamentului - al cărui nume nu a fost dezvăluit - în care a fost reţinut suspectul. Transmiterea documentelor a fost înregistrată de camere de luat vederi instalate anterior în încăpere, menţionează Kommersant.md.

Totodată, nu au fost oferite detalii despre rezultatele expertizei documentelor în ceea ce priveşte conţinutului acestora şi dacă acestea conţin secrete de stat. De asemenea, nu se ştie când va fi trimis dosarul în instanţa de judecată.

„Cazul Niculin” nu a fost făcut public, scrie Kommersant. Autorităţile moldoveneşti au fost informate imediat cu privire la incident. La rândul său, Secţia Consulară a MAEIE, prin intermediul ambasadei Republicii Moldova de la Kiev, oferă toată asistenţa necesară suspectului şi se asigură că drepturile acestuia nu sunt încălcate.

În momentul reţinerii, Semion Niculin era angajat al centrului de presă pe lângă Comisia unificată de Control. Anterior, el a lucrat în calitate de jurnalist la ziarul Nezavisimaia Moldova şi la agenţia de presă Moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe