Crapii asiatici au devenit o problemă gravă în SUA: par amuzanţi dar sunt un adevărat pericol [video]

La prima vedere poate fi considerată o scenă amuzantă pentru unii, dar pe oficialii federali şi de stat, crapii asiatici nu îi amuză, ci au devenit o problemă extrem de serioasă.
Crapi asiatici
Crapi asiatici (screenshot tramite video Youtube)

Crapul asiatic nu este tocmai un peşte obişnuit. Originar din China, crapul asiatic este o specie invazivă care cucereşte şi distruge ecosistemele deoarece devorează planctonul. Aceşti peşti sunt foarte lacomi (deseori mănâncă jumătate din greutatea lor într-o singură zi), se reproduc des şi sunt greu de capturat. Clipul video prezentat mai sus a fost înregistrat acum câţiva ani în apropierea râului Spoon, Illinois (SUA), şi arată cum aceşti peşti sar din apă când trece barca, “atacând” efectiv persoanele.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (Environmental Protection Agency /EPA), în anii 1970 au fost importate din Asia, de către agricultori de somni (Siluriformes) două specii de crap, pentru a curăţa iazurile de reproducere de materiale în suspensie şi de alge.

Dar, în timpul inundaţiilor mari din anii '90, multe dintre aceste iazuri au fost afectate şi crapii asiatici au scăpat prin căile navigabile ale bazinului fluviului Mississippi, şi în special al afluenţilor Missouri şi Illinois.

Crapul asiatic este un peşte de reproducere agresiv, care zilnic consumă plancton prin filtrare echivalent cu 40% din greutatea sa. Planctonul este principalul nutrient al tuturor celorlalte specii care locuiesc în apele din nordul Statelor Unite. O femelă adultă de acest tip de crap, cu o vârstă de 4 ani, ajunge să depună până la 4.000.000 de icre pe sezon. Lăcomia acestor peşti ajunge în punctul în care odată ce s-au diminuat nutrienţii naturali din jurul lor, îşi schimbă dieta şi încep să consume detritus, materie organică provenită din resturi de origine vegetală sau animală în descompunere. De asemenea, crapii asiatici sunt extrem de rezistenţi la apă cu puţin oxigen, ceea ce îi face mult mai dificil de eradicat.

Supraconsumul de plancton şi alte elemente nutritive au făcut ca aceste animale să devină o ameninţare reală pentru biodiversitatea lacurilor nordice şi de apă dulce din Canada, deoarece sunt specii care consumă numai plancton, nu muşcă momeli, motiv pentru care nu pot fi pescuiţi uşor.

În zonele în care se reproduc, nu se pot practica sporturi de apă sau naviga în zonă, deoarece în momentul în care aud zgomotul motoarelor sar din apă la o înălţime de aproape trei metri, la viteze de 60 km pe oră, devenind periculoase pentru persoane deoarece sunt peşti care cântăresc până la 20 de kilograme şi orice impact cu ei la această viteză poate provoca vătămări corporale grave.

Încă o dată, istoria se repetă: o specie străină este introdusă într-un ecosistem, din care mai târziu toţi doresc să o elimine. Astăzi, crapii asiatici, datorită omului, au devenit cel mai mare pericol al florei şi faunei din această regiune.

Mai multe informaţii: Army Corps of Engineers offers plan to keep Asian carp out of Great Lakes; Proposal to keep Asian carp from Lake Michigan would cost $275M; Illinois Continues Culling of Asian Carp

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură