CPI va ancheta posibilele crime de război din conflictul ruso-georgian din 2008

La şapte ani după războiul fulger ruso-georgian pentru Osetia de Sud – soldat cu victoria Rusiei – Curtea Penală Internaţională a decis să investigheze presupusele crime de război comise de ambele părţi.
Soldaţii ruşi au ridicat garduri din sârmă ghimpată în jurul regiunii Osetia de Sud după războiul cu Rusia din 2008. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.10.2015

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, a declarat că va investiga ambele tabere implicate în războiul ruso-georgian din 2008 pentru presupusele crime de război, inclusiv uciderea unor membri ai forţei de menţinere a păcii şi atacurile asupra civililor.

Rusia şi Georgia s-au confruntat cinci zile în august 2008, într-un război-fulger, pentru controlul Osetiei de Sud, o provincie în care se vorbeşte în principal limba rusă. Războiul s-a finalizat cu victoria Rusiei.

Fatou Bensouda a decis să deschidă investigaţia în 13 octombrie după o serie de semnale care indicau că anchetele georgiene asupra posibilelor crime comise de propriile sale trupe au fost ''suspendate''. Biroul său a declarat că există dovezi că forţele georgiene şi din Osetia de Sud au atacat trupele de menţinere a păcii, arată RFE/RL.

În ceea ce priveşte partea rusă, procurorii au declarat că există dovezi că până la 113 civili georgieni au fost ucişi şi aproximativ 18.500 au fost alungaţi din casele lor ca parte a unei “campanii de strămutare forţată” desfăşurate de autorităţile din Osetia de Sud.

“Populaţia de etnie georgiană din zona de conflict a fost redusă cu cel puţin 75%”, au declarat procurorii, adăugând că aceste crime au fost comise cu “posibila participare a forţelor armate ruse.”

Bensouda a declarat că forţele separatiste pro-ruse din Osetia de Sud au desfăşurat presupuse crime “de o cruzime aparte şi comise într-o manieră discriminatorie”.

CPI este de fapt un tribunal penal internaţional permanent care are competenţă pentru crime grave când jurisdicţiile naţionale nu pot sau nu vor să-i urmărească pe responsabilii de acestea, conform Agerpres. Georgia, care a acuzat Moscova de “purificare etnică”, este un stat membru aflat în jurisdicţia CPI şi, prin urmare, acesta are deci competenţă pentru crime comise pe teritoriul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor