Rusia cheltuie anual 5 miliarde USD pentru sprijinirea “statelor independente”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Rusia cheltuie aproximativ 5 miliarde de dolari pe an sub forma ajutoarelor acordate statelor autoproclamate independente pe care le susţine, conform unui raport publicat de Stratfor, o companie privată americană specializată în analiză şi informaţii.

Compania a citat propriile sale estimări brute.

Din acea sumă, Rusia trimite aproximativ 300 milioane de dolari Abhaziei şi cel puţin 100 milioane de dolari atât pentru Osetia de Sud cât şi, separat, pentru Transnistria, cu scopul de a le susţine bugetele, de a menţine preţul la combustibili la un nivel scăzut şi pentru plata pensiilor, conform raportului de marţi, susţine Moscow Times.

Abhazia şi Osetia de Sud sunt două state autoproclamate care sunt recunoscute pe plan internaţional ca făcând parte din Georgia, iar Transnistria este un stat separatist localizat pe o fâşie de pământ în estul Republicii Moldova. Rusia recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente, dar nu şi Transnistria.

În plus, Rusia trimite 2,42 miliarde de dolari peninsulei Crimeea, fără a include costurile militare, a susţinut Stratfor. Raportul nu a specificat dacă această sumă este dată oraşului Sevastopol şi Republicii Crimeea, pe care Rusia le tratează ca două entităţi federale diferite.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, dar majoritatea ţărilor încă o recunosc ca făcând parte din Ucraina.

Guvernul rus mai trimite lunar 38 milioane de dolari pentru plata pensiilor în autoproclamata Republică Populară Doneţk din estul Ucrainei, a raportat miercuri Bloomberg, citând două surse neidentificate din administraţia rebelă.

Kievul şi Occidentul susţin că dispun de dovezi solide că Moscova trimite arme şi soldaţi în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebelii separatişti pro-ruşi. Kremlinul neagă cu tărie aceste acuzaţii, susţinând că trimite doar ajutoare umanitare în regiune.

Bugetul federal al Rusiei pentru 2015 a fost stabilit la 206 miliarde de dolari, conform Stratfor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.