Covrigi de casă - crocanţi şi delicioşi

Vă este dor de gustul covrigilor din copilărie? Iată o reţetă simplă şi la îndemână, care vă va lua puţin timp şi efort. Covrigii sunt crocanţi şi delicioşi, şi cu siguranţă veţi dori să-i preparaţi din nou şi din nou.
Covrigi de casă
Covrigi de casă (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Covrigii se aseamănă oarecum cu cei cumpăraţi de la magazin sau de la tarabă, care de obicei sunt crocanţi şi tari sau, dacă aveţi noroc şi nimeriţi covrigi proaspeţi, aceştia vor fi crocanţi în exterior şi moi în interior, exact aşa cum vor ieşi şi aceşti covrigi de casă.

În procesul de preparare, covrigii se vor opări într-o soluţie alcalină, care este pur si simplu un amestec fierbinte de apă şi bicarbonat de sodiu, în proporţie de o linguriţă de bicarbonat la un litru de apă, în care covrigii sunt cufundaţi înainte de a fi copţi.

Prin această metodă se gelatinează exteriorul aluatului, împiedicând aluatul din interior să crească aşa cum ar creşte pâinea. În schimb, covrigul va căpăta acea aromă specifică şi culoare maro-aurie, formând o crustă exterioară uşor crocantă, în timp ce miezul rămâne moale.

Sunt delicioşi simpli ca atare, sau se pot servi la micul dejun, la ceai sau cu diverse sosuri, ca aperitiv.

Ingrediente:

500 g făină,

300 ml apă călduţă,
15 g de drojdie proaspătă sau 1 plic de drojdie activă (8 g),

1 linguriţă de zahăr,

1 1/2 - 2 linguriţe de sare,

50 ml de ulei (sau unt topit),

3 linguriţe bicarbonat de sodiu,

3 litri de apă fierbinte,

opţional susan, mac, sare grunjoasă, etc

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Modul de preparare:

Se cerne făina într-un castron mare şi se adaugă sarea.

Se amestecă 100 ml apă cu drojdia, zahărul şi se lasă deoparte 5-10 minute, până când apare o spumă uşoară deasupra.

Se amestecă 100 ml apă cu drojdia, zahărul; se toarnă  în castronul de faină, se amestecă, după care se adaugă uleiul şi restul de apă.
Se amestecă 100 ml apă cu drojdia, zahărul; se toarnă  în castronul de faină, se amestecă, după care se adaugă uleiul şi restul de apă. (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Se toarnă în castronul de făină, se amestecă, după care se adaugă uleiul sau untul topit la temperatura camerei şi restul de apă. Se frământă aproximativ 5 minute, până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului.

Aluatul rezultat este elastic şi puţin mai consistent decât cel de pâine.
Aluatul rezultat este elastic şi puţin mai consistent decât cel de pâine. (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Aluatul rezultat este elastic şi puţin mai consistent decât cel de pâine. Calitatea aluatului depinde de cât gluten conţine făina folosită. Dacă după amestecarea tuturor ingredientelor, aluatul rămâne moale şi lipicios, mai adăugaţi puţină făină.

Aluatul se adună într-o bilă rotundă şi se lasă la crescut aproximativ o oră, acoperit cu o folie de plastic şi un ştergar pe deasupra.

Aluatul se lasă la crescut aproximativ o oră, acoperit cu o folie de plastic şi un ştergar pe deasupra.
Aluatul se lasă la crescut aproximativ o oră, acoperit cu o folie de plastic şi un ştergar pe deasupra. (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Într-o oră, aluatul aproape că îşi dublează volumul.

Într-o oră, aluatul aproape că îşi dublează volumul.
Într-o oră, aluatul aproape că îşi dublează volumul. (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Se încinge cuptorul la 200 de grade. Se pregătesc 2 tăvi mari care se tapetează cu hârtie de copt.

Într-o oală se pun 3 litri de apă la fiert, iar când apa dă în clocot se adaugă bicarbonatul de sodiu, obţinându-se astfel apa alcalină. Focul se reduce între minim şi mijlociu, pentru că dacă clocoteşte prea tare, din cauza făinii, apa poate să de-a în foc în timpul opăririi covrigilor.

Cu ajutorul unui cuţit, aluatul se împarte în 8 părţi egale.

(Maria Matyiku/ Epoch Times)

Se ia o parte şi se rulează într-o formă cilindrică de aproximativ 2 cm grosime şi lung de 40 - 45 cm lungime. Pentru covrigi rotunzi, sulul de aluat se rupe în jumătate şi se formează 2 covrigi. Dacă doriţi covrigi împletiţi, sulul de aluat se aduce în formă de potcoavă, apoi capetele se petrec unul peste celălalt.

Se ia o parte şi se rulează într-o formă cilindrică de aproximativ 2 cm grosime şi  lung de 40 - 45 cm lungime.
Se ia o parte şi se rulează într-o formă cilindrică de aproximativ 2 cm grosime şi  lung de 40 - 45 cm lungime. (Maria Matyiku/ Epoch Times)


În final, se vor obţine 16 covrigi rotunzi sau 8 covrigi împletiţi.

În final, se vor obţine 16 covrigi rotunzi
În final, se vor obţine 16 covrigi rotunzi (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Covrigii se pun pe rând în apă alcalină fierbinte pentru 15-30 secunde (puţin mai mult dacă sunt împletiţi), până când se ridică la suprafaţă, după care se scot cu o spumieră şi se pun în tavă de copt.

Covrigii se pun pe rând în apă alcalină fierbinte până când se ridică la suprafaţă
Covrigii se pun pe rând în apă alcalină fierbinte până când se ridică la suprafaţă (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Cât sunt umezi, covrigii se presară cu seminţe de susan, mac, sare grunjoasă, chimen, brânză, etc, în funcţie de preferinţă. Dacă doriţi covrigi dulci, aceştia se pot presăra cu zahăr amestecat cu scorţişoară.

Covrigii se scot cu o spumieră şi se pun în tava de copt.
Covrigii se scot cu o spumieră şi se pun în tava de copt. (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Covrigii se dau la cuptor circa 15- 20 de minute ( în funcţie de cuptor), până devin aurii şi se rumenesc frumos.

Covrigii se dau la cuptor
Covrigii se dau la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se lasă deoparte câteva minute să se răcească, apoi se pot consuma. Vă dorim poftă bună!

Covrigi de casă
Covrigi de casă (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Notă: pentru a menţine interiorul covrigilor moale pentru mai multe zile este preferat să se folosească unt, dacă îi doriţi uscaţi şi crocanţi - se recomandă folosirea uleiului. Prima zi vor fi moi, indiferent de grăsimea folosită. După câteva zile miezul covrigilor se întăreşte şi vor fi foarte asemănători cu cei de la tarabă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură