Mămăligă cu brânză, spanac şi ciuperci la cuptor - foarte gustoasă

Încercaţi să adăugaţi puţin spanac, ciuperci şi un ardei roşu la tradiţionala mămăligă cu brânză, ouă şi smântână şi veţi obţine o mâncare delicioasă, consistentă şi deosebit de aspectuoasă.
Mămăligă cu brânză, spanac şi ciuperci la cuptor
Mămăligă cu brânză, spanac şi ciuperci la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Primăvara ne-a bătut la uşă şi aduce cu ea o abundenţă de verdeţuri, salată, spanac, urzici, leurdă, ce reprezintă o sursă naturală de vitamine şi săruri minerale de care organismul are atât de mare nevoie, mai ales la ieşirea din iarnă. Încercaţi să adăugaţi puţin spanac, ciuperci şi opţional un ardei roşu la tradiţionala mămăligă cu brânză, ouă şi smântână şi veţi obţine o mâncare delicioasă, consistentă şi deosebit de aspectuoasă. Mămăliga, alimentul de bază a ţăranului în vremurile trecute, este tot mai mult curtată de cei care o consideră o alternativă sănătoasă pentru înlocuirea pâinii.

În această reţetă, spanacul se poate înlocui cu leurdă sau urzici( în prealabil, acestea se fierb 5 minute în apă clocotită, apoi se lasă să se scurgă bine de apă).

Ingrediente:

2 căni de apă clocotită,
1/2 linguriţă de sare,
1 cană de mălai,
50 g de unt,
3-4 linguri de brânză (de burduf, frământată sau parmezan ras, caşcaval, etc),

125 g spanac verde (2 mâini bune)
1 ceapă roşie sau partea albă de la o bucată de praz,
100 g de ciupercuţe,
opţional un ardei roşu,
6 ouă,
1/2 cană de smântână lichidă,
sare şi piper măcinat după gust,
100 g de brânză pentru presărat pe deasupra ( poate fi brânză moale de capră, oaie, telemea sfărâmată, burduf, după preferinţă)

Modul de preparare:

Se pregăteşte o tavă rotundă (de diametru de 20 cm), de preferinţă detaşabilă, care se unge cu un strat subţire de grăsime şi se tapetează cu hârtie de cuptor. Hârtia se taie în formă de cerc, cu diametru mai mare cu 8 cm, astfel încât hârtia să acopere şi pereţi laterali ai tăvii. Hârtia se crestează pe margine, la o adâncitură de 3 - 3.5 cm şi se pliază pentru a o putea lipi uşor de pereţii tăvii.

Cuptorul se încălzeşte la 180 C.

Se prepară mai întâi mămăliga. Într-o crăticioară se pun la fiert 2 căni de apă, la care se adaugă 1/2 linguriţă de sare. Când apa începe să dea în clocot, se adaugă în ploaie o cană de mălai, amestecându-se încontinuu cu un tel, pentru a nu face cocoloaşe.

Când mămăliga începe să devină consistentă şi începe să stropească, se reduce focul la mic. Înainte de a se lua de pe foc, se adaugă untul şi cele 4 linguri de brânză şi se amestecă bine. Mămăliga se ia de pe foc şi se toarnă direct în tavă tapetată. Se lasă să se răcească puţin.

Între timp, spanacul se spală, se zvântă de apă în exces şi se taie în bucăţi mai mari. Prazul sau ceapa se taie în rondele, iar ciupercile se spală şi se lasă să se scurgă de apă. Dacă aveţi ciuperci cu pălăria mică, se pot lăsa întregi, dacă sunt mai mari se feliază.

Peste mămăliga călduţă, se aşează spanacul în straturi, urmând rondelele de praz sau ceapă, ciupercile şi ardeiul tăiat în felii subţiri.

Într-un vas mai mic se bat cele 6 ouă, atât cât albuşurile şi gălbenuşurile să se amestece, apoi se adaugă smântâna lichidă, sare şi piper, amestecându-se în continuare, până când acestea se omogenizează. Amestecul de ouă se toarnă uniform peste legume, apoi se presară bucăţele de brânză pe deasupra.

Tava se dă la cuptor, pentru 40-50 minute, sau până când lichidul turnat peste legume se întăreşte. Tava se scoate apoi din cuptor şi se lasă deoparte aproximativ 10 minute să se răcească. Se scoate din tavă, se porţionează şi se serveşte. Vă dorim poftă bună!