Corupţie sistemică. Laura Ştefan: Nicio ţară nu îşi permite să-şi bage întrega populaţie în puşcărie

La 10 ani de când anticorupţia a început să fie făcută serios în România putem oberva că avem o adevărată problemă sistemică, este de părere Laura Ştefan.
Laura Ştefan - Expert anticorupţie
Laura Ştefan - Expert anticorupţie (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Nici o ţară din lume nu îşi permite să-şi bage întrega populaţie în puşcărie, aşa că ar trebui să găsim greşeala de sistem care permite României să genereze corupţie de o asemenea amploare, a opinat vineri, Forumul de dezbateri Eurosfat, experta anticorupţie Laura Ştefan.

"Anticorupţia se face luptându-te cu establishment-ul politic, establishment politic care are totul de pierdut dacă lucrurile merg bine în anticorupţie şi când spun totul mă refer la resurse financiare, mă refer la libertatea personală şi mă refer la resursele personale financiare, nu doar la resursele partidelor.

La 10 ani de când anticorupţia a început să fie făcută serios în România, în zona de combatere, avem zeci de parlamentari, primari, miniştri şi foşti miniştri – mii de oameni în total – în dosare penale care privesc fapte de mare corupţie, avem mii de oameni condamnaţi penal şi câteva sute, dacă nu chiar mii de oameni, care se află în penitenciarele româneşti în executarea pedepsei.

Asta ne arată că avem o problemă sistemică, pentru că, dacă aceste cazuri ar fi exclusiv unele de greşeli individuale cred că nu am putea să vorbim despre aceste numere impresionante şi cred că trebuie să ne întrebăm întotdeauna unde este greşeala de sistem care permite ca România să genereze pe bandă rulantă corupţie", a afirmat Laura Ştefan.

În calitate de cetăţean, Laura Ştefan se declară speriată de faptul că astăzi DNA intervine şi formează un dosar penal, investighează o faptă penală, o trimite în faţa instanţelor de judecată care confirmă sau infirmă ceea ce susţin procurorii iar mâine persoana care ocupă postul lăsat liber face exact acelaşi lucru ca predecesorul.

"Mie asta mi se pare cel mai periculos lucru şi cred că aici mai avem foarte mult de lucru pentru a rezolva problema corupţiei. Nicio ţară nu îşi permite să-şi pună întrega populaţie în puşcărie pentru fapte de corupţie şi cred că trebuie să privim în oglindă chiar dacă nu ne place neapărat ceea ce vedem şi să ne întrebăm ce ar trebui să schimbăm pentru ca cei care îi înlocuiesc pe cei care pleacă pe motive de suspiciuni de lipsă de integritate să nu greşească la fel", a mai precizat Laura Ştefan.