Corlăţean: Tezaurul României de la Moscova trebuie să revină în ţară

Titus Corlăţeanu conferinţă de presă la MAE
Titus Corlăţeanu conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a precizat vineri, la conferinţa ”Supravieţuire prin diplomaţie”, că tezaurul României aflat la Moscova trebuie să revină în ţară. Ministrul a afirmat că s-au întreprins acţiuni în această direcţie, în ciuda unor episoade care au complicat dialogul relaţiilor dintre cele două state.

Titus Corlăţean a punctat că, în tinereţe, când lucra la Ministerul Afacerilor Externe, a fost unul dintre cei care au gestionat dosarul tezaurului României de la Moscova.

Ministrul de Externe subliniază că acest subiect este foarte bine cunoscut de diplomaţii şi de ambasadorii români fiind ”un lucru care nu are cum să dispară din gena diplomatică românească”, iar ”dorinţa legitimă ca tezaurul României de la Moscova să revină în România s-a transferat de la o generaţie la alta a diplomaţilor români”.

Titus Corlăţean a amintit de recenta reuniune a co-preşedinţilor Comisiei româno-ruse, care se ocupă şi cu problema tezaurului, întâlnire care s-a ţinut după mulţi ani în care nu s-a făcut nimic în acest sens.

”O spun foarte clar, public: Tezaurul României trebuie să revină în România şi este o datorie de onoare a noastră, a celor cu experienţă, a celor mai tineri de a folosi toate pârghiile, inteligent, pentru a putea avansa şi a putea promova”, a declarat Titus Corlăţean la conferinţa ”Supravieţuire prin diplomaţie”, care marchează aniversarea a 150 de ani de diplomaţie românească.

Şeful diplomaţiei a făcut referire şi la întâlnirea co-secretarilor Comisiei româno-ruse, prilej cu care ”am avut satisfacţia să primim răspuns la demersurile pe care le-am făcut”.

În 2 octombrie, plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat Raportul privind îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse faţă de Consiliul Europei, care cuprinde şi un amendament al parlamentarilor români privind continuarea negocierilor bilaterale ”în vederea identificării unei soluţii viabile menite să conducă la returnarea, prin negociere directă, a bunurilor culturale şi a altor proprietăţi către ţările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial”.

Nu toată lumea împărtăşeşte aceeaşi opinie

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că susţinerea Consiliului Europei privind continuare eforturilor în plan bilateral, în scopul restituiri tezaurului românesc de către Rusia, vine în întâmpinarea demersurilor făcute de România în acest sens.

Titus Corlăţean a subliniat că recuperarea tezaurului rămâne o prioritate pentru Ministerul de Externe, iar realizarea acestui obiectiv depinde şi de un dialog politic funcţional cu Rusia.

În replică, în 29 octombrie, fostul ministrul de externe, Cristian Diaconescu, scria pe blogul său că ”şansele de reuşită într-un astfel de demers nu ţin câtuşi de puţin de nivelul relaţiei politice cu Federaţia Rusă, cât de determinarea cu care România îşi exercită, într-o formă sau alta, dreptul de a-şi recupera tezaurul”.