Coreea de Nord protestează cu lansări de rachete faţă de exerciţiile militare americano-sudcoreene


Misterul unei nave anti-submarin nord-coreean scufundată (foto arhivă)
Misterul unei nave anti-submarin nord-coreean scufundată (foto arhivă) (SAEED KHAN / AFP / Getty Images)
P. P.
28.02.2014

Coreea de Sud a catalogat rachetele expediate joi de Coreea de Nord drept un act de protest calculat şi provocator împotriva exerciţiilor militare pe care le desfăşoară împreună cu Statele Unite.

”Vedem lansarea rachetelor, în timpul exerciţiilor militare, ca un act calculat şi provocator”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din Coreea de Sud, Kim Min-Seok.

Regimul de la Phenian a criticat în repetate rânduri faptul că Statele Unite şi Coreea de Sud desfăşoară anual exerciţii militare în apele învecinate. La începutul săptămânii, Coreea de Nord a trimis o patrulă navală în apele disputate din Marea Galbenă, la graniţa cu Coreea de Sud, locul unei dispute navale mai vechi dintre cele două vecine.

Rachetele folosite joi erau model Scud şi au o rază de acţiune relativ mai mică, de maxim 800 de kilometri – capabile să lovească orice ţintă din sud.

„Dacă Phenianul re-proiectează rachetele Scud sau le testează, întotdeauna analizăm serios luarea în considerare a unor contra-măsuri”, a adaugat Kim.

Totuşi, exerciţiile militare comune dintre cele două aliate vor continua conform planurilor. Coreea de Nord a lansat rachetele în semn de protest, dar astfel de teste nu sunt ceva neobişnuit, observatorii precizând că este puţin probabil ca acestea să declanşenze o escaladare semnificativă a tensiunilor militare dintre cele două Corei.

SUA a sugerat Coreei de Nord să „practice autocontrolul şi să ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu vecinii săi”, conform declaraţiilor făcute la Washington de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Jen Psaki.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warrren, a precizat că testarea rachetelor cu rază scurtă nu a încălcat tratatele internaţionale. „Vedem asta ca pe un test neanunţat al armelor – ceva des întâlnit”, a adăugat acesta.

În ciuda demarării la începutul săptămânii a exerciţiilor militare dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, pe care Nordul le cataloghează în mod curent drept repetiţii pentru o invazie, relaţiile dintre Seoul şi Phenian se bucură în acest moment de o oarecare „încălzire”, odată cu organizarea reuniunii dintre familiile despărţite de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor