Coreea de Nord, o ţară care trăieşte la propriu în beznă

(ROMEO GACAD/AFP/Getty Images)

O imagine luată noaptea din spaţiu de Staţia Internaţională Spaţială arată un gol între Coreea de Sud şi China, gol care corespunde teritoriului Coreii de Nord, dezvăluind consumul foarte scăzut de energie din această ţară comunistă, notează miercuri ziarul ABC.

Fotografia a fost făcută de Staţia Spaţială Internaţională a NASA în timpul nopţii de 30 ianuarie: între luminile care sclipesc în dreptul Chinei şi Coreii de Sud se întinde un mare spaţiu negru ca şi cum ar fi vorba de o mare.

Aici ar trebui să se afle teritoriul luminat al Coreii de Nord, o ţară cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori şi unde luceşte un singur punct luminos, ce corespunde capitalei Phenian. Proporţional, această mică pată de lumină echivalează cu un sat din ţara vecină, Coreea de Sud.

Observatorul NASA a publicat imaginea însoţită de o listă de impresii: 'teritoriul aflat în întuneric seamănă cu un petic de apă care se întinde de la Marea Galbenă până la Marea Japoniei'; 'capitala sa, Phenianul, arată ca o mică insulă, în pofida unei populaţii de 23,260 milioane locuitori (în 2008)''; 'ţărmurile sunt de obicei foarte evidente pe timpul nopţii, cum se poate vedea în cazul ţărmului oriental al Coreii de Sud, dar ţărmul Coreii de Nord este foarte greu de identificat'.

Registrele privind consumul de energie confirmă această vedere din spaţiu. Ţara condusă de dictatorul Kim Jong-un are un consum de energie pe cap de locuitor de 739 de kilowaţi-oră, o cifră foarte scăzută în comparaţie cu cei 10.162 de kilowaţi-oră din Coreea de Sud.

Regimul de la Phenian a devenit vestit pentru puterea sa militară, dar prin constrast realităţile sale sociale sunt la limita de jos, aşa cum relevă un raport recent al ONU privind încălcările drepturilor omului în Coreea de Nord.

Fotografia ţării scufundate în beznă a fost publicată într-o perioadă în care presa speculează despre o posibilă sarcină a lui Ri Sol-ju, soţia lui Kim Jong-un, după ce ea a fost văzută la un eveniment public purtând haine largi.

Dacă este adevărat, atunci ar trebui să se nască al doilea copil al liderului nord-coreean, care este deja tatăl unei fetiţe, cu speranţa ca de data aceasta să fie un băiat pentru a putea continua succesiunea dinastiei Kim în fruntea acestei ţări comuniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe