Controversatul proiect de lege “Muezzin”, criticat de poliţia israeliană

Poliţia israeliană s-a opus unui controversat proiect de lege anti-zgomot de teamă că acesta, dacă este adoptat, ar putea incita extremismul în comunităţile arabe, afectând încercările lor de a aplica legea în zonele arabe, conform unui raport.
Musulmani în Ierusalim
Musulmani în Ierusalim (Ahmad Gharabli / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
15.12.2016

Controversata iniţiativă legislativă anti-zgomot, numită proiectul de lege “Muezzin”, a fost propusă de legiuitorul Moti Yogev în Parlamentul israelian (Knesset), în 13 noiembrie. Acesta a declarat că proiectul va restricţiona folosirea de portavoci în moscheele din ţară pentru a trata problema zgomotului. Muezzin se referă la persoana care, în timp ce se află în minaretul unei moschei, cere musulmanilor să se roage, folosind de regulă o portavoce.

Raportul a dezvăluit că poliţia a recomandat o supraveghere mai strictă a moscheelor din zonele mixte în care au fost înregistrate mai multe plângeri. Totuşi, oficialii israelieni consideră că implementarea controversatului proiect de lege va afecta relaţiile lor cu liderii comunităţii arabe.

Knessetul a amânat votarea “proiectului de lege Muezzin” a treia oară săptămâna trecută pentru a se aduce unele modificări, respectiv prevederile legii să fie aplicate doar pe durata nopţii. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut proiectul, care a fost criticat de comunităţile musulmană, evreiască şi creştină.

Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat legislaţia anti-zgomot, susţinând că este “iraţională” şi “fără conştiinţă”, adăugând că Israelul adoptă “politici de represiune şi discriminare împotriva fraţilor noştri palestinieni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor