"Continuă să speri". Tinerii din Moldova încurajează copiii bolnavi de cancer

Copiii bolnavi de cancer din Moldova sunt încurajaţi cu prilejul "Zilei  Internaţională a Copilului cu Cancer", Chişinău, 15 februarie 2015
Copiii bolnavi de cancer din Moldova sunt încurajaţi cu prilejul "Zilei Internaţională a Copilului cu Cancer", Chişinău, 15 februarie 2015 (Cristea Cristina)
Maria Maevschi
15.02.2015

Duminică, 15 februarie, la Chişinău a fost organizat un flashmob cu ocazia zilei internaţionale a cancerului la copii. Cei prezenţi la eveniment au ţinut pancarte pe care se putea citi: „Tu eşti viitorul nostru”, „Continuă să speri”, „Viaţa merge înainte”...

Prezentă la eveniment, Alexandra Zbîrnea, directoare a Centrului educaţional pentru copiii bolnavi de cancer a declarat că din păcate în Moldova există foarte mulţi copii diagnosticaţi cu cancer. Neputând să frecventeze şcoala din cauza tratamentelor îndelungate, ei au posibilitatea s-o facă în acest centru, unde: „Ministerul Educaţiei a avut grijă să angajeze suficient personal, avem doi psihologi, profesori la toate disciplinele”.

Cancerul depistat la copii este o problemă enormă pentru lumea întreagă, nu numai pentru R. Moldova. Pe lângă dureri şi tratamente, copiii se confruntă şi cu un şir de probleme psihologice, fiindu-le mult mai greu să se încadreze în societate. Eugenia Krupenenkova, psiholog la Centrul educaţional pentru copiii bolnavi de cancer a subliniat faptul că: „Unii părinţi nici nu-şi mai recunosc copiii după aceste tratamente agresive şi dificile la care sunt supuşi”.

Potrivit Dianei Răileanu, organizatoarei acestui flashmob din centrul Chişinăului, numărul celor bolnavi de cancer este în creştere, omul nefiind capabil să facă ceva pentru a oprirea acestui proces.

„Unicul lucru pe care-l putem face la acest moment este să sensibilizăm opinia publică şi părinţii să-şi ducă copiii regulat la medic, cancerul depistat la timp poate fi tratat”, a declarat organizatoarea.

„Evident un mod sănătos de viaţă, reduce, poate nu în totalitate, apariţia cancerului. La moment nu există un vaccin sau ceva împotriva cancerului. Cancerul depistat la timp poate fi tratat, în special la copii se tratează mai uşor ca la maturi”, a adăugat tânăra.

Cei prezenţi la flashmob le-au transmis părinţilor cu copii diagnosticaţi cu cancer „să nu-şi piardă răbdarea şi speranţa”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor