Bananele - Beneficii asupra sănătăţii

Banane
Banane (Wikipedia)

Bananele se numără printre cele mai consumate şi îndrăgite fructe datorită gustului dulce şi aromei specifice. Fiind unul dintre cele mai „vârstnice” fructe din lume, banana era numită şi „fructul înţelepciunii”.

Însă dincolo de savoarea oferită de acest fruct exotic, se ascund o mulţime de beneficii importante pentru sănătate. Toţi nutriţioniştii susţin că este bine să incluzi în alimentaţia ta de zi cu zi delicioasele banane. De ce? Iată câteva motive temeinice.

Aportul de vitamine - Bananele oferă o varietate de vitamine şi minerale:

Vitamina B6 – 0.5 mg
Mangan – 0.3 mg
Vitamina C – 9 mg
Potasiu – 450 mg
Fibre alimentare – 3g
Proteine – 1 g
Magneziu – 34 mg
Acid folic – 25.0 mcg
Riboflavină – 0.1 mg
Niacina – 0.8 mg
Vitamina A – 81 UI
Fier – 0.3 mg
Aportul recomandat de potasiu pentru adulţi este de 4.700 miligrame pe zi.

Protecţie cardiovasculară - Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esenţial care menţine în parametri normali presiunea sanguină şi funcţiile inimii.

Deoarece conţine 467 mg de potasiu şi numai 1 mg de sodiu, o banană pe zi ajută la creşterea presiunii sanguine şi protejează împotriva aterosclerozei.

Protejează sănătatea oaselor - Bananele conţin minerale care contribuie la o asimilare mai bună a calciului în oase, ceea ce înseamnă că te protejează de osteoporoză şi alte boli asociate sistemului osos.

Pe lângă beneficiile cardiovasculare, potasiul care se găseşte în banane ajută şi sănătatea oaselor. Potasiul poate împiedica pierderea calciului prin urină, cauzată de consumul excesiv de sare.

Protecţie împotriva ulcerului - Cu mult timp în urmă au fost recunoscute efectele antacizilor din banane, care protejează împotriva ulcerului stomacal şi afecţiunilor declanşate de ulcer. Potrivit unui studiu, un simplu amestec între banane şi lapte înseamnă suprimarea semnificativă a secreţiei de acid.

Bananele protejează în 2 moduri: prima dată, substanţele care se găsesc în banane ajută la activarea celulelor care compun membrana protectoare a stomacului, deci acestea produc un mucus protector împotriva acizilor care se formează în stomac; a doua oară, ajută componentele găsite în stomac, denumite inhibitori protectori, la eliminarea bacteriei din stomac, cunoscută ca fiind cauza primordială a ulcerului de stomac.

Protecţie împotriva astmului - Într-un studiu realizat de Imperial College din Londra s-a descoperit că toţi copiii care au mâncat o banană pe zi au avut un risc cu 34% mai mic de a dezvolta astm.

Protecţie împotriva afecţiunilor intestinale - Bananele sunt o alegere înţeleaptă indiferent de afecţiunea intestinală de care suferi. De exemplu, în cazul diareei - care reduce cantitatea electroliţilor din organism - cu ajutorul bananelor poţi reaproviziona organismul cu potasiu, unul dintre cei mai importanţi electroliţi. De asemenea, bananale conţin o fibră solubilă, denumită hidrocoloid, care ajută la normalizarea mişcărilor tractului digestiv.

Protecţie împotriva cancerului - Mai multe studii arată că femeile care consumă în mod regulat banane au şanse mai mici să se îmbolnăvească de cancer. Bananele conţin o cantitate importantă de vitamina C, un antioxidant care protejează celulele de radicalii liberi. În plus, în pulpa lor consistentă se regăseşte şi o cantitate considerabilă de piridoxină (vitamina B6) care contribuie la regenerarea celulelor.

Bananele îţi îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc stresul - Bananele conţin triptofan, un aminoacid esenţial pe care organismul îl transformă în serotonină, un neurotransmiţător ce îţi conferă o stare de bine şi te ajută să reduci nivelul de stres. Experţii susţin că persoanele care obişnuiesc să consume banane au o stare de spirit pozitivă şi previn declanşarea depresiei.

Îmbunătăţesc vederea - În vremea copilăriei se poate ca părinţii să-ţi fi spus că morcovii îţi păstrează vederea, însă ca persoană adultă, ai nevoie de mai multe fructe pentru menţinerea vederii. Prin consumul a trei sau mai multe fructe pe zi se previne degenerescenţa maculară, prima cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă.

Protecţie împotriva anemiei - Bananele conţin un nivel crescut de fier, care stimulează producţia de hemoglobină în sânge şi ajută la ameliorarea anemiei.

Totuşi există şi câteva riscuri - Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inimă pot provoca creşterea nivelului de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante. Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal.