România lucrului "bine făcut". Constantin Dudu Ionescu pe punctul de a fi numit consilier prezidenţial - surse

Fostul ministru de interne Constantin Dudu Ionescu
Fostul ministru de interne Constantin Dudu Ionescu (Wikipedia)

După ce a stârnit valuri de critici luându-şi-l consilier pe Dan Mihalache, Klaus Iohannis este pe punctul să o comită din nou. Surse apropiate Administraţiei Prezidenţiale au relatat că şeful Statului îl va numi pe fostul ministru de interne Constantin Dudu Ionescu consilier de stat în cadrul Departamentului de Siguranţă Naţională, relatează Hotnews.ro .

Constantin Dudu Ionescu a rămas în memoria colectivă ca cel care, în anul 1998, în calitate de ministru interimar al apărării, a lansat ideea unei amnistii generale legate de evenimentele din 89, spre indignarea societăţii civile şi a organizaţiilor de revoluţionari.

"Faptele au stat astfel: pe 4 aprilie, la Cercul Militar din Timişoara, ministrul interimar al apărării, Constantin Dudu Ionescu, a afirmat că va propune un proiect de lege privind amnistierea unor fapte care nu au caracter penal, petrecute în decembrie 1989. Era vorba despre acţiunile întreprinse de generali de armată cu funcţii importante de conducere, precum şi de militari care au participat la represiunea îndreptată împotriva manifestanţilor de pe străzile Timişoarei, în 17 decembrie, precum şi la înăbuşirea revoltelor de stradă de la Bucureşti, Sibiu, Braşov şi alte localităţi ale ţării, începând cu 21 decembrie 1989. Dudu Ionescu a precizat: "Proiectul de lege nu se va referi doar la ofiţeri, ci şi la alte persoane", şi va avea în vedere fapte care nu au "caracter penal". Punctul de vedere al ministrului apărării a fost îmbrăţişat de preşedintele României, Emil Constantinescu.", scria la vremea respectivă portalulrevolutie.ro

Dudu Ionescu, cel care a pledat pentru amnistierea crimelor în 1998 a mai fost criticat si pentru participarea la dezvelirea unui monument ridicat în cinstea generalului-criminal Ştefan Guşă.

Ca politician, Constantin Dudu Ionescu a migrat pe la o serie de partide, funcţionând o perioadă inclusiv în partidul lui Dan Voiculescu, cel despre care se spune că a deturnat banii fostei securităţi. Cariera politică şi-a început-o însă la PNŢCD, care l-a şi propulsat ministru, după care în 2008, Dudu Ionescu se regăsea pe listele pentru Parlament ale PD-L.

Ca om de afaceri, Dudu Ionescu a ocupat timp de câţiva ani funcţia de general manager la reprezentanta din România a holdingului Elbit Systems Israel, furnizor de tehnică militară, care a derulat contracte de zeci de milioane de euro cu MApN. Potrivit unor surse, ar fi întrerupt relaţiile cu Elbit Systems în 2010.

Conform incomemagazine.ro, Elbit Systems a devenit "un partener de nădejde al statului român" sub mandatul lui Constantin Dudu Ionescu la MApN între anii 1999-2000 şi a furnizat tehnică militară neîncetat către diverse structuri ale Armatei. La şase ani după ce a renunţat la portofoliul de ministru, Constantin Dudu Ionescu a devenit el însuşi angajat la societatea Elbit, iar din 2008 apare ca administrator al altor societăţi unde Elbit Systems Ltd deţine participaţii în România: Simultec SRL şi A-E Electronics SA.

"În calitate de reprezentant al societăţii, a reuşit să aducă companiei israeliene un contract de 12 milioane de euro încheiat la sfârşitul anului trecut (....) Contractul companiei Elbit Systems a fost încheiat cu societatea Compania Naţională Romtehnica SA, fiind adjudecat la data de 20 decembrie 2010. Denumirea generică se referă la Contract de achiziţie a patru complete ,,Echipamente de război electronic EW pentru aeronave C-130”, scrie incomemagazine.

Conform Hotnews, legătura lui Dudu Ionescu cu echipa lui Iohannis pare să fie Eduard Hellvig, unul din oamenii cheie din echipa de campanie a preşedintelui. Hellvig a fost consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu în perioada 1999 - 2000 şi, potrivit unor surse ale liberalilor, ar fi unul dintre cei care, alături de Teodor Atanasiu, au pus umărul la înlocuirea fostului lider liberal Crin Antonescu cu Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.