Marian Lupu a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Ucrainei în problema transnistreană

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
16.05.2012

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Igor Harcenco, Reprezentant Special al Ucrainei în problemele reglementării transnistrene. La întrevedere a participat Serghei Pyrozhkov, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova, informează Secţia Relaţii cu mass-media a Parlamentului.

În cadrul dialogului au fost abordate aspecte privind soluţionarea problemei transnistrene, precum şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-ucrainene.

Marian Lupu a accentuat faptul că Republica Moldova apreciază parteneriatul cu ţara vecină drept unul strategic şi acordă o atenţie sporită relaţiilor cu Ucraina.

Este constituită şi baza juridică corespunzătoare pentru cooperare pe dimensiune parlamentară. În timpul vizitei la Kiev a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, în septembrie 2011, a fost semnat un nou Acord de colaborare interparlamentară moldo-ucraineană.

Marian Lupu şi Igor Harcenco au constatat o dinamică pozitivă în reglementarea transnistreană atât în plan bilateral, precum şi în cadrul negocierilor 5 2. Preşedintele Parlamentului a apreciat de asemenea acţiunile întreprinse în ultima vreme în domeniul economic şi social pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

”Vom susţine şi în continuare asemenea acţiuni, astfel încât acestea să ne conducă la soluţionarea politică a problemei”, a spus Marian Lupu. Potrivit Preşedintelui Parlamentului, în prezent este important să se pună accentul pe esenţa problemei, după care va urma formula pentru statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului a spus că actuala conducere de la Chişinău are o poziţie consolidată vizavi de reglementarea transnistreană.

Marian Lupu a mai menţionat că recent Parlamentul Republicii Moldova a examinat într-o şedinţă specială problematica transnistreană şi că actualmente în cadrul organului legislativ suprem al ţării se formează un grup de lucru pentru iniţierea unui dialog cu reprezentanţii sovietului suprem de la Tiraspol.

Igor Harcenco a menţionat că Ucraina urmăreşte cu atenţie evoluţiile din regiunea transnistreană şi că va depune toate eforturile pentru a contribui la reglementarea conflictului.

Părţile au constatat, de asemenea, poziţia comună a Chişinăului şi a Kievului în problematica transnistreană.

 

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor