Timofti: Regim liberalizat de vize…abia în 2014

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Moldovenii ar putea călători liber în Europa abia pe la sfârşitul anului 2013 - începutul anului 2014. Astfel a declarat Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova într-un interviu pentru Europa Liberă, contrazicând totalmente promisiunile prim-ministrului Vlad Filat şi ale ministrului de Externe, Iurie Leancă.

În contextul celor expuse, şeful statului a explicat că ”nu este un drum uşor. Ca să ajungem la etapa de a ridica vizele, aşa cum noi ne dorim, mai liber, trebuie să îndeplinim anumite condiţii şi să-i convingem pe europeni că noi vom fi parteneri de încredere. Timpul trebuie de redus, însă, după unele calcule ale noastre, cred că la sfârşitul anului 2013 noi putem să sperăm la ceva. Dar nu mai târziu, poate să fie la începutul anului 2014".

"Noi facem tot ce se cere în etapa actuală, dar este încă mult de lucru. Şi partenerii europeni dau semnale că ne vor susţine mai departe cu aceeaşi încredere, cu care noi acţionăm, în dependenţă de acţiunile noastre. Adoptând Legea cu privire la asigurarea egalităţii şi reformarea CCCEC, sigur că i-am convins şi dorim să realizăm planul nostru de integrare", a mai adăugat Nicolae Timofti.

Amintim că, Vlad Filat premierul ţării noastre, şi ministrul de Externe, Iurie Leancă, au promis că până la sfârşitul anului 2012, moldovenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană. Mai mult Leancă şi Filat au declarat că îşi vor da demisia în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla.

Precizăm că opoziţia afirmă că Moldova nu va avea regim liberalizat de vize: "Oricum vom dormi noi, oricum vom vota noi, Uniunea Europeană nu ne va da regim liberalizat de vize. Alianţa de guvernare se discreditează tot mai mult la acest capitol. Iar până nu avem nimic din partea structurilor europene, noi nu trebuie să renunţăm la partenerii din CSI".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe