Cîţu, despre criza declanşată de coronavirus în economie: "Cheia este să răspundem RAPID!"

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)
Andrei Popescu
05.03.2020

Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat, joi, că este esenţial ca răspunsul dat la şocurile economice generate de o epidemie de coronavirus să fie unul rapid şi bazat pe politici economice, monetare şi fiscale. Liderul liberal a subliniat că în această privinţă statul român a răspuns “foarte bine”.

“Politica fiscală ‘to the rescue’! (opinie personală!!!) Cum ar trebui să răspundă politicile economice, fiscală şi monetară, şocului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Răspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest şoc în economie. Este un şoc care se transmite pe partea ofertei sau un şoc care se transmite pe partea cererii? Ambele? Să le luăm pe rând. Dacă impactul este transferat în economie pe partea ofertei, asta înseamnă o reducere a producţiei. Oamenii stau acasă şi producţia se opreşte. Am văzut acest efect în China unde în primul trimestru datele arată recesiune. Producţia scăzută înseamnă în scurt timp preţuri mai mari şi tot pe termen scurt inflaţie. Dacă impactul este transferat în economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casă şi nu mai consumă bunuri şi servicii (după ce au acumulat provizii). Asta înseamnă pe termen scurt o reducere a preţurilor, o creştere a stocurilor şi în final reducerea producţiei”, a explicat Florin Cîţu.

Ministrul interimar al Finanţelor a mai subliniat ca o primă concluzie faptul că, în ambele cazuri, producţia scade ceea ce înseamnă o creştere economică mai mică, atrăgând atenţia că instituţiile internaţionale deja estimează o creştere economică mai mică la nivel global în 2020 cu aproximativ jumătate de punct procentual.

“De aceea primul răspuns a venit din partea băncilor centrale care au REDUS ratele dobânzilor. Prin această măsură se introduce lichiditate în sistemul economic (ajută cererea) şi SCAD costurile de producţie. Dar ajunge? Este cea mai bună măsură? Din punctul meu de vedere nu ajunge, dar este o măsură foarte bună. Având în vedere că ne confruntăm la nivel global cel mai probabil cu un şoc pe partea ofertei, este nevoie atât de politică monetară cât şi de politică fiscală pentru a ATENUA efectele economice ale coronavirusului. DAR politica fiscală poate acţiona mult mai direct în susţinerea producţiei pe termen scurt atât cu resurse dar şi cu instrumente. În acelaşi timp, politica fiscală este cea mai potrivită pentru a susţine măsurile implementate de Ministerul Sănătăţii pentru a reduce amploarea epidemiei de coronavirus dar şi pentru tratarea pacienţilor. De data aceasta este diferit. În 2008/2009 politica monetară avea instrumentele potrivite. Astăzi politica fiscală este chemată să susţină creşterea economică pentru că are cel mai direct impact (vezi comunicat EUROGRUP ieri)”, a mai precizat Florin Cîţu cu privire la contracararea efectelor observate la nivel global ale şocului produs de coronavirus în spectrul economic.

De asemenea, premierul desemnat a ţinut să transmită faptul că România dispune atât de resursele cât şi de instrumentele fiscale necesare pentru a face faţă fără nicio problemă acestui şoc produs de coronavirus.

“Am fost precauţi, am luat în calcul mai multe scenarii şi acum se vede. Există un alt efect al şocului pe partea de ofertă care va face ca economia globală să-şi REVINĂ rapid, din punctul meu de vedere. Companiile vor investi MASIV în tehnologie de producţie în perioada următoare”.

În plus, ministrul Finanţelor a afirmat că se aşteaptă ca efectele economice ale COVID-19, numele sub care mai este cunoscut coronavirusul Wuhan, să fie minime dacă va exista un răspuns rapid din partea politicilor fiscale (după răspunsul politicii monetare).

“Combinaţia politică fiscală şi investiţii în tehnologie va RECUPERA INTEGRAL în partea a doua anului pierderea suferită la nivel global în primul trimestru. Cheia este să răspundem RAPID! Până acum România a răspuns foarte bine şi se vede”, a conchis Florin Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor