Cioloş vrea ca reforma să continue: Avem nevoie de o schimbare de cultură instituţională

Debirocratizarea trebuie să continue indiferent de ce se întâmplă după alegeri, pentru că noi nu avem nevoie doar de o simplificare legislativă, ci şi de o schimbare de cultură instituţională. Măsurile preventive ar trebui să domine sau în mod clar să preceadă măsurile punitive, a opinat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul trebuie să asigure predictibilitate mediului de afaceri iar un rol important în acest sens îl are procesul de debirocratizare care este necesar să continue şi după alegerile parlamentare din iarnă, a declarat marţi, la evenimentul "Topul Naţional al Firmelor Private din România", premierul Dacian Cioloş.

"Una sunt cifrele de pe hârtie şi alta este realitatea de pe teren. Altfel spus, nu este suficient să avem creştere economică pe hârtie dacă nu găsim modalitatea ca această dinamică a economiei reflectată în cifre să poată să se răsfrângă şi asupra dezvoltării mediului antreprenorial. O să repet de câte ori va fi nevoie - mediul antreprenorial înseamnă locuri de muncă, locurile de muncă înseamnă bani la buget, înseamnă posibilitatea de a plăti pensiile, înseamnă posibilitatea de a finanţa administraţia şi de a ajuta să funcţioneze statul şi de a da o dinamică dezvoltării sociale, până una, alta", a precizat Dacian Cioloş, citat de Agerpres

Potrivit premierului, Guvernul a căutat, în primul rând, să asigure o predictibilitate pentru mediul de afaceri, "într-o perioadă în care şi în preajma campaniei electorale există foarte multe tendinţe de a schimba legi, de a veni cu legi noi, care nu totdeauna ajută la coerenţa cadrului legislativ".

"Deci, în ideea aceasta a predictibilităţii am hotărât să aplicăm deciziile luate de Guvernul precedent în domeniul economic, dar sunt nişte lucruri pe care le-am înţeles din discuţii cu o parte din dumneavoastră că nu-i suficient să nu mai adoptăm legi inutile sau care creează impredictibilitate, dar că e important să reducem pe cât posibil birocraţia. Să facem în aşa fel încât legile pe care le avem, aplicarea acestor legi, să aibă o sarcină birocratică cât mai redusă pentru dumneavoastră.

Şi de asta am atacat acest domeniu cu măsuri de reducere a birocraţiei - o temă pe care continuăm să lucrăm. Avem în lucru încă un pachet de simplificare şi debirocratizare la Ministerul de Finanţe, care împreună cu ANAF, mai ales, dar nu numai, a supus dezbaterii publice o serie de măsuri dintre care o mare parte vin din sugestii pe care le-aţi făcut dumneavoastră", a afirmat Dacian Cioloş.

La capitolul reducerea birocraţiei este necesar, în viziunea premierului, de "o simplificare legislativă, făcută inteligent".

"Sigur, e uşor să suprimi anumite legi, să tai anumite taxe, dar poţi să rezolvi o problemă într-o parte şi să creezi o problemă în altă parte pe care, pe urmă, e mult mai greu să o corectezi. Deci, de asta am luat lucrurile la rând şi această idee de debirocratizare trebuie să continue indiferent ce se întâmplă după alegeri. Şi trebuie să continue în relaţie cu dumneavoastră, pentru că noi nu avem nevoie doar de o simplificare legislativă, avem nevoie de o schimbare de cultură instituţională.

Măsurile preventive ar trebui să domine sau în mod clar să preceadă măsurile punitive. În acest sens, am cerut şi conducerii ANAF să abordeze lucrurile în proceduri, în modul de lucru, dar, pot să vă spun că şi acolo, la fel ca şi în alte instituţii ale statului, avem nevoie în paralel cu schimbarea legislaţiei sau simplificarea ei să formăm într-o altă mentalitate şi funcţionari care lucrează cu companiile. Şi aici avem nevoie de ajutorul dumneavoastră", a mai precizat Dacian Cioloş.