Cioloş: N-o să intru într-un partid pentru o funcţie sau pentru că mi-o cere cineva. Trebuie să simt această adeziune

"Nu o să fac lucruri doar de dragul cuiva sau doar pentru că cineva îmi cere ceva. O să fac ceea ce simt şi ceea ce cred că chiar pot să duc mai departe", a subliniat Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Intrarea într-un partid este o alegere personală care nu trebuie luată de dragul unei funcţii sau pentru că cineva îţi impune acest lucru, a opinat, într-un interviu acordat recent publicaţiei hotnews.ro, premierul Dacian Cioloş.

La scurt timp după ce a fost lansată Platforma România 100, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Dacian Cioloş este un premier independent politic pe care l-a desemnat fără să fie propus din partea vreunui partid, însă "aşa ceva nu vom avea după alegeri, ci un guvern politic, care reprezintă voinţa unui partid sau partide care vor să meargă împreună".

Întrebat cum înţelege această declaraţie, şeful Executivului a replicat că nu vrea să interpreteze cuvintele preşedintelui, cel mai bine este să-l întrebe direct pe el, însă a ţinut să sublinieze câteva aspecte.

"Eu vreau mereu să fiu coerent cu mine însumi în deciziile mele. Nu o să fac lucruri doar de dragul cuiva sau doar pentru că cineva îmi cere ceva. O să fac ceea ce simt şi ceea ce cred că chiar pot să duc mai departe. În momentul de faţă am spus că sunt gata să mă implic, să-mi folosesc experienţa acumulată dacă cineva consideră că această experienţă poate să fie utilă; alegerea de a intra sau nu într-un partid e o alegere personală. Eu n-o să fac niciodată asta pentru o funcţie sau pentru că mi-o cere cineva.

Sunt conştient şi susţin ideea că e important ca după alegeri să avem un guvern politic, clar susţinut politic, cu un program de guvernare asumat de partidele care pot face o majoritate în Parlament, pentru că avem nevoie să recredibilizăm modul de a face politica prin partide. Asta nu se face doar declarativ, doar punând în faţă un om, fie el membru de partid sau independent, se face printr-un complex de factori pe care sper să-i văd în acţiune în perioada următoare", a declarat Cioloş.

Este tentat ca alegeri să intre într-un partid?

"Nu mi-am pus problema şi n-o să intru într-un partid de dragul de a intra. Trebuie să simt această adeziune la un grup, la o structură care are anumite obiective, e un instrument care să mă ajute să-mi duc la îndeplinire nişte obiective alături de alţii. Dar nu o să fac lucrul acesta pentru a avea o funcţie", a fost replica premierului.

Şeful Executivului a subliniat că va lua o decizie în acest sens "când va veni vremea".