Cioloş: România are nevoie de o reformă profundă a statului

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

România are nevoie, în noul context european, de o reformă profundă a statului, de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de dezbateri profunde, de substanţă, din care să rezulte o lege fundamentală adaptată, a declarat vineri premierul Dacian Cioloş, la şedinţa festivă a Curţii Constituţionale prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a 25 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1991.

"Contextul actual nu este unul uşor. E suficient să ne uităm în jur, la evoluţiile prin care trec statele în cadrul Uniunii Europene şi Uniunea ca atare. Pentru a face acest reglaj fin, pentru a asigura pârghiile constituţionale necesare aplicării proiectului de ţară avem însă nevoie de o schimbare de metodă, o schimbare a modului în care dezbatem temele publice. Faptul că avem puncte de vedere diferite, poziţii diferite – este, aşa cum spuneam, un element absolut firesc al pluralismului democratic. Dar dezbaterea democratică nu este aceea în care prevalează punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar, în care este punctul meu de vedere sau nimic. Dezbaterea democratică este aceea când ne ascultăm, nu doar auzim, unii pe ceilalţi, în care se naşte astfel un punct de vedere comun, un punct de vedere îmbogăţit cu perspectiva celuilalt", a declarat Cioloş, citat de Mediafax.

În opinia premierului, pentru a ieşi din "rolul pasiv", România trebuie să se pregătească, să aibă capacitatea de a coagula valorile în care crede, viziunea pe care o are, în acţiune. Iar pregătirea presupune, susţine Cioloş, o mobilizare generală a societăţii, a mediului politic în ansamblul său.

"Avem nevoie de viziune, avem nevoie de un proiect de ţară şi avem nevoie de pârghiile constituţionale necesare punerii lui în aplicare. Vestea bună – pe care ţin să o evidenţiez pentru că de prea multe ori suntem preocupaţi de a ne critica unii pe alţii peste măsură, prinşi într-un negativism neconstructiv – aşadar vestea bună este că avem deja o bază foarte solidă. Sistemul democratic al României post-decembriste este, în liniile sale fundamentale, aşezat. Dezbaterile, abordările diferite pe care le-am avut şi le avem în societate sau în viaţa politică sunt o expresie firească a pluralismului – ele şi-au găsit un răspuns echilibrat prin vocea Curţii Constituţionale, instituţie care a contribuit foarte mult în calitatea sa de garant al ordinii constituţionale", a subliniat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne