Cioloş: PNL nu a pus pe liste penali, dar reforma internă trebuie să continue

PNL trebuie să continue reformele în partid, să arate că a înţeles mesajul electoratului că e nevoie de forţe politice înnoite. A început deja acest proces, nu a pus pe liste penali, însă acest proces trebuie să continue, trebuie date semnale de sinceritate, a atras atenţia premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Uniunea Salvaţi România are nevoie de mai multă consistenţă în abordările economice, în timp ce PNL trebuie să continue reforma internă în partid, a opinat, în cadrul unui interviu acordat Ziare.com, premierul Dacian Cioloş, desemnat de ambele formaţiuni drept candidat pentru un viitor mandat în funtea Executivului după alegerile parlamentare.

"Într-o campanie electorală pentru alegeri parlamentare cred că şi-ar avea locul mai multă dezbatere şi mai multă consistenţă pe proiectele partidelor, pe viitoarele programe de guvernare. Nu văd în spaţiul public suficientă dezbatere pe aceste programe. Chiar dacă ai programe afişate e important ca lumea să ştie de ele şi să ducem centrul de greutate pe ce se poate întâmpla pe viitor, nu pe chestiuni cu apetenţă la populaţie.

Sigur, salariile, pensiile sunt chestiuni foarte importante, dar cum obţinem banii pentru salarii şi pensii, cum asigurăm continuitate unor proiecte, cum facem să aducem acasă românii care lucrează afară creând un cadru economic favorabil, cred că despre asta trebuie să fie vorba", a declarat Dacian Cioloş.

Şeful tehnocraţilor de la Palatul Victoria a explicat că el nu participă în mod direct la această campanie electorală deşi sunt două partide - PNL şi USR - care au ales să îl susţină pentru un eventual guvern după alegeri.

"Am spus că în anumite condiţii pot să fiu de acord, în măsura în care există compatibilitate între modul în care vedem lucrurile, între programe, în ceea ce ne propunem. De aceea, am propus platforma România 100, în care am spus care sunt valorile şi principiile de la care ar trebui să pornim un eventual program de guvernare. Principiile şi valorile, modul în care guvernezi sunt importante, nu doar rezultatele guvernării.

Am dat aceste mesaje şi direct, de aceea, am acceptat să particip la mitingul PNL, care a avut loc înainte de începerea campaniei, de aceea, am participat la dezbaterea USR, ca să dau acest mesaj. Fiecare pe partea lor şi cu diferenţele de rigoare între cele două partide, ele pot merge în direcţia pe care am propus-o şi în care am dorit să mă duc, dar m-am oprit acolo pentru că atât timp cât nu candidez eu, nu mi se pare firesc să particip la campanie", a punctat Dacian Cioloş.

Premierul le-a dat şi câteva sfaturi celor două partide care îl susţin pentru un nou mandat la Palatul Victoria.

"Eu cred că USR poate da mai multă consistenţă abordărilor economice şi încă nu e târziu, iar PNL trebuie să continue reformele în partid, ca să arate că a înţeles mesajul electoratului că e nevoie de forţe politice înnoite. A început acest proces, pentru că e un partid care nu a pus pe liste penali, reforma trebuie să continue, trebuie date semnale de sinceritate vis a vis de această intenţie de a reforma partidul, dar întotdeauna trebuie început de undeva şi trebuie să continue", a apreciat Dacian Cioloş.

După acest mandat, dacă va fi să rămână premier, va intra în PNL sau USR? Şeful Executivului nu are încă un răspuns la această întrebare.

"Nu ştiu. Voi decide atunci. Va depinde de context. Nu sunt în masură să iau poziţii publice în momentul de faţă legat de ce o să fac sau nu o să fac dupa aceea. Îmi fac anumite analize şi încerc să văd cum aş acţiona în anumite scenarii, dar astea sunt chestiuni personale. Nu e cazul să le spun public, pentru că există multe incertitudini", a precizat Dacian Cioloş.

Pentru a citi integral interviul acordat de premier intraţi aici.