Maşină incendiată în timpul protestelor anti-poliţie din Franţa

Protestatari împotriva violenţei poliţiei au incendiat o maşină în timpul unei adunării în suburbia Parisului Bobigny, declanşată ca urmare a atacului unui ofiţer de poliţie asupra unui tânăr de 22 de ani săptămâna trecută, făcând astfel politia o ţintă a demonstraţiilor din întregul Paris.
Revolte împotriva poliţiei, în Bastia, 15 octombrie 2016
Revolte împotriva poliţiei, în Bastia, 15 octombrie 2016 (PASCAL POCHARD-CASABIANCA/AFP/Getty Images)

Azi se împlineşte o săptămână de la începerea protestelor violente din suburbiile Parisului în urma pretinsului abuz al unui tânăr de către ofiţerii poliţiei. Mitingurile au dus la sancţionarea ofiţerului de poliţie care se presupune că a folosit un baston din dotare pentru a viola un tânăr de 22 de ani. Trei alţi ofiţeri au fost acuzaţi în incident, care se presupune că a avut loc în timpul unei operaţiuni de control de rutină.

Biroul procurorului susţine că poliţia a oprit un grup de aproximativ zece persoane după ce au primit apeluri cu privire la furt de droguri în zonă. În timpul acţiunii ofiţerii au “încercat să aresteze un tânăr de 22 de ani” iar când acesta s-a împotrivit, au folosit gaz lacrimogen iar “unul dintre ei un baston extensibil”, a mai adăugat. Dar tânărul, cunoscut ca Theo, a suferit răni grave ale rectului încât a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă majoră şi a rămas internat.

Citat de Euronews, Abdallah Benjana, care este fostul vice-primar al Aulnay-sous-Bois, o suburbie pariziană locuită de o comunitate "diversă", a întrebat ce s-a întâmplat. “Nu este destulă tensiune ca să izbucnească un necaz? şomaj, lipsa securităţii, chirii mari… nicio idee a unui viitor; îi faceţi asta unui tânăr; toate acestea nu pot decât să explodeze”. Cei patru ofiţeri au negat acuzaţiile dar localnicii susţin că lor le-a ajuns. “Este inacceptabil ce au făcut. Şi fiecare zi este astfel, oricând apare poliţia au loc controale abuzive. Tot timpul se întâmplă aşa”.

Poliţia franceză a mai fost acuzată în trecut de folosirea forţei excesive în cartierele sărace. Moartea unui tânăr de culoare neagră, Adama Traoré, în timp ce se afla în custodia poliţiei vara trecută, în Beaumont-sur-Oise din afara Parisului, şi reacţia lentă a autorităţilor au stârnit acuzaţii de violenţă a poliţiei şi o muşamalizare din partea statului. O investigaţie se află în curs.

Violenţele anti-poliţie nu sunt ceva nou în Franţa, incidente similare având loc periodic, cea mai recentă în mai 2016, când protestatarii din Paris au atacat cu bare de metal o maşină a poliţiei, în care se aflau doi ofiţeri, stârnind astfel o dezlănţuire dramatică de violenţe anti-poliţie, în timp ce ofiţeri din întreaga Franţa au ieşit în stradă pentru a denunţa violenţa despre care susţin că este îndreptată către ei în mod repetat.

“Toată lumea urăşte politia!” au scandat în Piaţa Republicii din Paris, unde câteva sute de ofiţeri de poliţie s-au adunat în timpul pauzei de prânz pentru a condamna “ura anti-poliţist”. Protestele au fost dispersate cu spray lacrimogen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe