Cineva arată pisici Kremlinului / Hackerii fură 7.5 Tb de date de la FSB, diseminează informaţii către mass media

(Getty Images)

Weekendul trecut lumea cibernetică a fost surprinsă de ştirea că agenţia FSB a Rusiei a fost hackuită, conform Forbes.

Hackerii au vizat cu succes serviciul federal de securitate - temutul FSB - reuşind să fure 7,5 Tb de date - un volum imens - de la un contractor major, expunând proiecte secrete ale FSB care încercau să spargă anonimizarea pe care o foloseşte browserul Tor, boţi pentru colectarea de informaţii de pe platformele social media şi programe de deconectare a internetului rusesc de restul lumii.

Datele au fost transmise jurnaliştilor pentru publicare.

FSB, care se ocupă cu spionajul - inclusiv cel electronic - în toată lumea, este principala agenţie succesorală a KGB, şi raportează direct preşedintelui Rusiei.

Pe 13 iulie, un grup de hackeri cunoscut sub numele de 0v1ruUSD, a spart SyTech, un contractor major al FSB care lucra la o serie de proiecte de internet.

După ce a exfiltrat datele, grupul a lăsat o zâmbitoare Yoba Face pe pagina webului SyTech pentru a semnaliza spargerea, lucru destul de neobişnuit, având în vedere gradul de periculozitate al unui asemenea proiect.

0v1ruUSD a transmis datele grupului de hackeri Digital Revolution, care a dat fişierele furate mai multor organizaţii media şi care a postat ştirea pe Twitter.

Nu este clar dacă grupul 0v1ruUSD a reuşit să intre şi în posesia altor date, mult mai sensibile, pe care nu a dorit să le transmită organizaţiilor media.