Rusia: FSB dă în judecată Novaia Gazeta pentru acuzaţii de tortură

Poliţişti ruşi
Poliţişti ruşi (Getty Images)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a intentat un proces pentru calomnie, solicitând ca publicaţia de investigaţie Novaia Gazeta să şteargă o serie de artricole în care a acuzat agenţia de tortură, a declarat mass media respectivă.

Novaia Gazeta a fost ţinta mai multor procese pentru calomnie, cel mai recent fiind lansat de fostul şef al companiei feroviare de stat, care cere despăgubiri în valoare de 76.000 de dolari pentru o serie de articole care au asociat compania cu corupţie la nivel înalt şi un asasinat, potrivit The Moscow Times.

Publicaţia de investigaţii a afirmat miercuri că a fost dată în judecată pentru două rapoarte publicate în luna ianuarie, în care a susţinut că un migrant din Asia Centrală a fost torturat de FSB în legătură cu o explozie de gaz fatală ce a avut loc în 31 decembrie 2018 într-un bloc cu apartamente.

“Conţinutul [rapoartelor] crează fără îndoială o imagine negativă a agenţiei federale pentru o serie extinsă de cititori”, potrivit documentelor instanţei.

În ultimul an, FSB, succesor al agenţiei comuniste KGB, a fost acuzat de torturi de către activişti anti-fascişti. În martie 2018, ofiţeri FSB din Sankt Petersburg au declarat investigatorilor că au folosit, “din necesitate profesională”, o armă cu electroşocuri asupra unui activist.

Site-ul de ştiri Meduza a documentat cel puţin 9 cazuri de tortură care implică FBS în primele opt luni ale anului trecut.