Maia Sandu: Preşedintele legislativului Găgăuziei sfidează suveranitatea R. Moldova

Plahotniuc minte că ar ţine piept tancurilor ruseşti, având în vedere faptul că oficialul de la Comrat, democratul Vladimir Kîsa încheie demonstrativ contracte de colaborare cu autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, afirmă liderul PAS.
Vladimir Kîsa şi Alexandr Şerba
Vladimir Kîsa şi Alexandr Şerba (vspmr.org)

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susţine că preşedintele legislativului din autonomia găgăuză, Vladimir Kisa sfidează suveranitatea Republicii Moldova prin semnarea unui acord de colaborare, miercuri, cu autorităţile separatiste din Transnistria.

”Singurul deputat din partea Partidului Democrat ales în Adunarea Populară a Găgăuziei - Vladimir Kîsa, care prin matrapazlâcuri ulterioare a devenit şi Preşedinte al legislativului din autonomie, semnează un acord de colaborare cu o structură anticonstituţională de la Tiraspol (aşa-zisul Parlament al Transnistriei), sfidând suveranitatea statului Republica Moldova. Democratul Vladimir Kîsa se declară impresionat de calitatea procesului legislativ de la Tiraspol şi spune că Găgăuzia are ce învăţa de la Transnistria”, scrie liderul PAS pe pagina sa de Facebook.

În context, Maia Sandu remarcă că delegaţiile Găgăuziei şi Transnistriei se întâlnesc nestingherit în timp ce liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, vrea să păcălească o lume întreagă, inclusiv partenerii occidentali, cum că el ţine piept "tancurilor lui Putin". ”Ce rol joacă “tanchistul” Evghenii Şevciuk (fost lider al regimului separatist) “refugiat”de curând în Moldova, putem doar să intuim.”

Potrivit newsmaker.md, la 5 iulie în cadrul vizitei la Tiraspol a unei delegaţii conduse de spicherul Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîsa, a fost semnat un acord de colaborare cu ”Sovietul Suprem al Transnistriei”. Reprezentanţii găgăuzi au discutat cu ”deputaţii transnistreni” specificând că ar avea ce învăţa de la ultimii. De asemenea, ei l-au invitat pe Alexandr Şerba, aşa numitul preşedinte al legislativului transnistrean să efectueze o vizită la Comrat. Acesta la rândul lui ar fi remarcat că Tiraspolul şi Comratul se orientează spre unirea cu Rusia.

Editorialistul Vitalie Ciobanu susţine, citat de Radio Europa Liberă, că jocurile pe care le fac Plahotniuc şi Dodon nu mai înşeală pe nimeni, iar prin declaraţiile sale Dodon ar încuraja separatismul în estul şi în sudul Republicii Moldova. Un episod relevant pentru starea de fapt a „statalităţii” ţării fiind fuga la Chişinău a lui Evgheni Şevciuk, fostul şef al regimului separatist, urmărit de rivalii săi de la Tiraspol.

”O întâmplare hilară, dar care spune foarte multe despre labilitatea instituţiilor de stat moldovene, despre complicităţile politice şi de business între cele două maluri ale Nistrului. Autorităţilor de la Chişinău le-a picat în braţe un adevărat cadou, doar că nu ştiu ce să facă cu el. Şevciuk a sfidat Republica Moldova, a organizat referendumuri de independenţă a Transnistriei, a continuat politica de terorizare a şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului (e doar o mică parte din „palmaresul” său), cu toate acestea Procuratura Generală nu avea deschis niciun dosar penal pe numele acestuia la capitolul „uzurparea puterii de stat”. Acum ne spune că nici măcar nu ştie unde se află Şevciuk”, constată Vitalie Ciobanu.

Postarea preşedintei PAS, dar şi acţiunile sfidătoare ale reprezentanţilor Găgăuziei şi Transnistriei au fost comentate de internauţi care au atenţionat în context, că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova nu şi-ar îndeplini conştiincios atribuţiile de serviciu. Astfel, Vadim Rotari a menţionat că ”SIS-ul aparţine lui Plahotniuc, iar schema este pusă la cale tot de Plahotniuc. De aici şi indiferenţa.”

Robert Rotaru concluzionează că ”PD şi banda sunt mână în mână cu separatiştii, ei l-au făcut pe Dodon preşedinte, ei au furat majoritatea banilor donaţi şi investiţi de UE şi tot ei întreţin regimul separatist subjugând populaţia cu preţurile exagerate la gaz şi energie electrică, tot cu acelaşi regim separatist!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe