Replici dure între Krasnoselski şi Dodon privind regiunea transnistreană

Krasnoselski este sigur că Moscova nu va ceda în nici un caz R. Moldova regiunea transnistreană, în timp ce Dodon afirmă că Transnsitria a fost, este şi va fi pământ moldovenesc fiind sigur că ţara va fi reintegrată. Ce va urma?
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski (facebook.com / Igor Dodon)

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate la postul PGTRK că deşi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon se crede un politician prorus, Kremlinul nu îi va ceda în nici un caz regiunea transnistreană. Mai mult decât atât, acesta a ţinut să precizeze că Transnistria ar fi deja un stat stabil având toate motivele pentru a fi recunoscută, notează UNIMEDIA.

„Igor Dodon depinde de unele elite politice. Cred că el înţelege că regiunea transnistreană trebuie recunoscută, dar nu poate face acest lucru, nu poate îndrăzni să facă acest lucru. Noi suntem un stat independent deja format, suntem un stat funcţional şi avem toate motivele să fim recunoscuţi”, a declarat Krasnoselski.

Acesta a adăugat că în regiunea din stânga Nistrului locuiesc 220 de mii de cetăţeni ruşi. „Ca preşedinte al regiunii, eu îi reprezint pe aceşti cetăţeni. Cum poţi preda cetăţenii Rusiei? Cum a spus un cunoscut politician, în scurt timp, frontierele nu vor fi determinate în baza amplasării teritoriale, ci de către cetăţenii deţinători de paşapoartele unui anumit stat”, a specificat liderul de la Tiraspol.

În replică, şeful statului a menţionat că regiunea transnistreană, este şi va fi pământ moldovenesc şi că în următorii ani va avea loc reintegrarea ţării.

„În partea dreaptă a Nistrului sunt doar câţiva trădători de neam care ar fi gata să recunoască independenţa Transnsitriei. Transnsitria a fost, este şi va fi pământ moldovenesc. Noi trebuie să reintegrăm ţara şi vom face acest lucru şi eu sunt sigur că reintegrarea ţării va fi în următorii ani, indiferent ce spun unii lideri din regiunile Republicii Moldova. La sigur, ţara va fi reintegrată. Moscova recunoaşte că Transnistria este parte a Republicii Moldova. Republica Moldova este un stat integru. Sunt sigur că cetăţenii din stânga Nistrului îşi doresc reintegrarea şi va avea loc”, a afirmat Dodon.

Notabil este faptul că, deşi preşedintele Dodon face trimitere la recunoaşterea de către Moscova a regiunii transnistrene ca fiind „parte a Republicii Moldova”, anterior, deputatul rus Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, a declarat pentru postul TV Rossia 1 că „Federaţia Rusă este obligată să protejeze „cu orice preţ concetăţenii din regiunea transnistreană”. Acolo majoritatea deţin paşapoarte ruseşti. Am apărat Abhazia, Osetia de Sud, o să facem asta şi acolo. Tiraspolul a fost creat de Suvorov, niciun fel de Moldova nu era acolo. Şi doar mai târziu teritoriul a fost dat de puterea sovietică pentru a crea o Moldova mare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe