Cinci companii "se bat" pentru furnizarea a 51 de vagoane de metrou

Garnitură de metrou
Garnitură de metrou (Epoch Times România)

Cinci companii au depus oferte pentru vagoanele de metrou pe care intenţionează să le cumpere Metrorex. Cei care îşi dispută furnizarea a 51 de vagoane dorite de Metrorex sunt gigantul francez Alstom, polonezii de la PESA, spaniolii de la CAF, compania românească Astra Vagoane Călători şi o companie dintr-o ţară nemembră a UE, respectiv CSR din China.

Anunţul de licitaţie a fost publicat de Metrorex în data de 26 iunie 2014. Numărul trenurilor (minim şi maxim) care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord – cadru este de minim 43 trenuri de metrou (258 vagoane), maxim 51 trenuri de metrou (306 vagoane). Trenurile furnizate vor fi puse în circulaţie pe Magistrala 5, secţiunea Drumul Taberei – Pantelimon iar valoarea contractului estimată de Metrorex este de 1,55 mld. lei (353,4 mil euro), potrivit Capital.ro

Potrivit presei, banii pentru achiziţia vagoanelor provin din fonduri europene iar preţul ar conta doar în proporţie de 60%, restul fiind condiţiile tehnice.

Metrorex ar putea economisi 93,3 mil. euro dacă licitaţia pentru cele 51 de trenuri noi de metrou ar fi câştigată de compania românească Astra Vagoane Călători Arad, deţinută de omul de afaceri Valer Blidar, mai informează capital.

Compania românească a oferit cel mai mic preţ, respectiv circa 5,1 mil euro euro/tren de metrou, în ccazul în care valoarea totală ajunge la 260,1 milioane de euro.

Următoarea ofertă, ca preţ, aparţine chinezilor de la CSR (circa 5,22 mil euro/tren de metrou), spaniolilor de la CAF, 6,06 mil euro/tren de metrou, urmaţi de Alstom cu 6,3 mil euro/tren de metrou în timp ce cehii de la Pesa au dat cel mai mare preţ, respectiv 6,5 mil euro/tren de metrou.

Francezii de la Alstom au relaţii contractuale vechi cu Metrorexul, asigurând mentenanţă trenurilor de metrou. Contractul Alstom-Metrorex expiră în 2018.

Comisia de lictaţii va anunţa câştigătorul licitaţiei în 45 de zile, potrivit Metrorex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie