Yuan-ul cade. Se aşteaptă intervenţia Băncii Centrale Chineze

Simbolurile yuanului chinezesc şi dolarului afişat într-un magazin din Hong Kong
Simbolurile yuanului chinezesc şi dolarului afişat într-un magazin din Hong Kong (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Moneda chineză a căzut faţă de dolarul american pentru pieţele externe pe 30 ianuarie, stârnind ipoteza că o intervenţie pe piaţă a Băncii Centrale a Chinei ar fi iminentă.

Rata pe pieţele externe a căzut la 6.28 la USD, în New York vineri după amiaza, un minim în ultimii doi ani. Rata de schimb este mai mică cu 2% decât cursul oficial al Băncii Centrale a Chinei.

Există două rate oficiale de schimb pentru yuan (a cărui rată de schimb este controlată de regimul chinez). Prima ar fi rata oficială USD-CNY stabilită zilnic de Banca Centrală a Chinei (BCC). Această rată fluctuează între margini destul de înguste, stabilite de către BCC. Cealaltă rată de schimb este USD-CNH, fixată pentru pieţele valutare externe. Această rată este urmărită de comunitatea internaţională deoarece tranzacţiile sunt deschise pentru străini şi mulţi traderi FX o consideră mai reală şi ceva mai puţin manipulată de BCC.

Recenta creştere a USD în comparaţie cu yuanul a determinat multe ţări cu balanţe excedentare la export să îşi reducă ratele şi să-şi slăbească monedele.

Săptămâna trecută Băncile Centrale din Rusia şi Danemarca au redus ratele la dobânzi. Măsura a urmat unor gesturi asemănătoare ale BCE şi Băncilor Japoniei şi Coreei, care şi-au slăbit şi ele monedele pentru a rămâne competitive pe piaţa chineză.

Coborârea ratelor poate stimula împrumuturile şi investiţiile, iar o monedă mai slabă poate favoriza exporturile.

Măsurile Băncilor centrale pun presiune asupra BCC. Economia Chinei, care se bazează în general pe exporturi, având o piaţă internă modestă, a fost marcată de încetiniri în ultimele luni, iar recentele intervenţii din partea Japoniei şi Coreei de Sud ar putea obliga liderii finanţelor Chinei să intervină.

Yuanul se află deja sub presiune, din cauza cererii provenite din partea chinezilor bogaţi. În ultimele săptămâni, noii îmbogăţiţi ai Chinei au început să cumpere masiv dolari americani.

Valul de achiziţionare masivă de USD a generat un răspuns din partea autorităţilor de la Beijing, care au recomandat "prudenţă" pentru cei care doresc să-şi investească banii în USD. China Business News a publicat o ştire care atrăgea atenţia că depozitele în USD generează 1,2 până la 2,5% în timp ce depozitele în yuani generează 3-5%.

Dar majoritatea investitorilor chinezi ştiu deja că atunci când în ecuaţie sunt introduşi factorii de stabilitate şi apreciere, după ce sunt ajustate riscurile, profitul depozitelor în USD este de preferat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie