Rusia lansează propriul său serviciu SWIFT, conectând 91 de instituţii


Banca Centrală a Rusiei.
Banca Centrală a Rusiei. (Captură Foto)

Aproximativ 91 de instituţii de credit ruseşti au fost incluse în noul sistem financiar al Rusiei, similar reţelei internaţionale pentru servicii bancare SWIFT. Noul serviciu va permite băncilor ruseşti să comunice fără probleme prin intermediul Băncii Centrale a Rusiei.

Banca Centrală a Rusiei a iniţiat dezvoltarea propriului sistem de mesaje în interiorul ţării ca răspuns la ameninţările repetate venite din direcţia partenerilor occidentali ai Moscovei că vor deconecta Rusia de la SWIFT, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o organizaţie internaţională cu sediul în Belgia care oferă servicii şi un mediu standardizat pentru comunicaţiile bancare globale, permiţând în acest mod instituţiilor financiare să trimită şi să primească mesaje în legătură cu tranzacţiile lor.

Alăturându-se serviciului SWIFT în 1989, Rusia a devenit unul dintre cei mai activi utilizatori ai sistemului la nivel global, trimiţând zilnic sute de mii de mesaje. În general, SWIFT furnizează o reţea sigură de comunicare pentru mai mult de 10.000 de instituţii financiare din jurul lumii, aprobând tranzacţii în valoare de trilioane de dolari.

La începutul acestei luni, vicepremierul rus Igor Şuvalov şi-a exprimat încrederea că Rusia nu va fi deconectată de la SWIFT. La rândul ei, Ksenia Yudeva, prim-vicepreşedinte al Băncii Centrale Ruse, a cerut civililor ruşi şi instituţiilor financiare ale ţării să nu dramatizeze situaţia actuală.

Experţii ruşi susţin că firmele şi companiile occidentale vor suferi mari pierderi dacă vor exclude Rusia din sistemul internaţional SWIFT, susţine Sputnik.

Pe de altă parte, sistemul alternativ lansat de Rusia ar putea reduce efectele negative cauzate de sancţiunile aplicate de Occident datorită implicării Kremlinului în conflictul ucrainean, inclusiv o posibilă deconectare de la SWIFT, şi ar putea de asemenea să reducă dominaţia financiară a Occidentului asupra Rusiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe