China suspectată de atac cibernetic cu ocazia aniversării masacrului din Tiananmen

China este bănuită de implicare în hackuirea unui website care a găzduit o conferinţă internaţională online cu supravieţuitori ai Masacrului din Piaţa Tiananmen din 1989.
Un bărbat chinez, numit omul-tanc, împiedică o coloană de tancuri să ajungă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 5 iunie 1989.
Un bărbat chinez, numit omul-tanc, împiedică o coloană de tancuri să ajungă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 5 iunie 1989. (Charlie Cole)

Conform unui articol publicat de Washington Free Beacon, hackeri care susţin regimul comunist chinez au închis vineri website-ul unui grup anti-comunist din Washington şi au interferat cu o întâlnire internaţională online dedicată masacrului care a avut loc în Piaţa Tiananmen în 1989 în Beijing.

Atacul cibernetic sofisticat împotriva website-ului Victims of Communism Memorial Foundation a avut loc joi şi vineri, în condiţiile în care grupul a publicat un material video privind masacrul din Tiananmen din 1989 şi apoi a încercat să desfăşoare o conferinţă online cu supravieţuitori ai masacrului şi alţi activişti pentru drepturile omului, a declarat preşedintele fundaţiei Marion Smith.

Smith consideră că guvernul chinez s-a aflat în spatele atacului cibernetic.

“Nu îmi pot imagina că altcineva şi-ar putea petrece timpul şi consuma resursele pentru acest atac cibernetic”, a declarat el într-un interviu.

Pe lângă atacul asupra website-ului, care a inclus furtul şi distrugerea unor fişiere online, hackerii au atacat de asemenea WebEx, deţinut de Cisco Systems. Hackerii au blocat serviciile WebEx timp de câteva ore înainte ca website-ul să fie repus în funcţiune.

Un al treilea atac cibernetic a avut loc împotriva lui Pew Charitable Trust, care a fost implicat în găzduirea conferinţei online a Victims of Communism Memorial Foundation, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane.

Vineri, atacurile cibernetice au fost amplificate, odată cu publicarea unui material video în legătură cu masacrul din Tiananmen, când liderii comunişti chinezi au cerut forţelor militare să strivească miile de manifestanţi pro-democraţie care au campat în principala piaţă din Beijing.

Guvernul comunist chinez nu a recunoscut niciodată că a ucis sute de manifestanţi în 4 iunie şi că a executate alte câteva zeci de persoane ulterior.

Hackerii au inundat serviciul de conferinţe cu apeluri, în cadrul unui atac de tipul denial of service ce a avut loc vineri în timpul teleconferinţei.

În cadrul atacului a fost blocată întâlnirea la care participau aproximativ 30 de reprezentanţi din Hong Kong, Germania, Franţa, Australia şi SUA, care se pregăteau pentru o conferinţă online mai mare ce urma să aibă loc ulterior.

Website-ul fundaţiei a rămas închis începând cu după amiaza zilei de vineri, tehnicienii încercând să repună în funcţiune serviciul.

Smith a declarat că FBI, care investighează atacurile cibernetice interne, a fost anunţat de atac, iar acesta a declarat că va face o investigaţie preliminară.

Conferinţa a reuşit să continue folsind telefoanele celulare şi live-streaming de pe Facebook, a mai precizat Smith.

Dacă se confirmă potenţialul rol al guvernului chinez în aceste atacuri, SUA ar trebui să protesteze împotriva acţiunilor Beijingului, a adăugat el.

Guvernul SUA ar trebui să ia măsuri împotriva Chinei pentru încercarea de a restricţiona libertăţile americanilor prin astfel de atacuri cibernetice comise de entităţi pro-China, conform lui Smith.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe