China suprimă brutal activiştii care cer publicarea averilor demnitarilor

Trupe speciale în Chengdu, China, 2005
Trupe speciale în Chengdu, China, 2005 (China Photos/Getty Images)

O instanţă de judecată din estul Chinei a impus o sentinţă de până la şase ani şi jumătate de închisoare în cazul a trei activişti care au participat într-o mişcare pentru drepturile omului ce îndemna oficialii guvernamentali să-şi facă publice averile, a notat The Guardian.

Sentinţele, descrise de către apărătorii celor trei ca fiind excesive, reflectă poziţia tot mai dură Partidului Comunist Chinez împotriva dizidenţilor, indiferent de exprimarea paşnică sau de organizarea acestora. Liderii Partidului au suprimat orice forţă socială independentă care are potenţialul de a mobiliza grupuri de oameni şi a căutat să înăbuşe noua mişcare, Cetăţenii Noi, din care făceau parte cei trei activişti.

O curte de judecată din oraşul Xinyu l-a condamnat pe Liu Ping, un activist pentru drepturile muncitorilor, şi pe Wei Zhongping la şase ani şi jumătate de închisoare fiecare, în timp ce un alt activist, Li Sihua, a primit trei ani de închisoare, conform avocatului Zhou Ze.

Activiştii au fost condamnaţi de ”tulburări sociale”, o acuzaţie vag definită, care este utilizată frecvent pentru a închide activiştii. Liu şi Wei au fost condamnaţi şi sub două alte acuzaţii.

Avocatul lui Liu, Si Weijiang, a declarat că nu există nicio bază legală pentru aceste condamnări.

”Dovezile arată că trei dintre ei sunt cu siguranţă nevinovaţi însă autorităţile erau determinate să-i condamne”, a declarat Si.

Cazurile lui Liu şi Wei au fost mai dure decât cea impusă de judecătoria din Beijing pentru fondatorul grupului, Xu Zhiyon, în ianuarie, când a primit patru ani de închisoare.

Condamnările fac parte dintr-o campanie de represiune masivă, începută primăvara trecută, împotriva manifestărilor politice în cadrul căreia au fost arestaţi şi reţinuţi mai mulţi activişti proeminenţi, intelectuali, avocaţi pentru drepturile omului, bloggeri şi susţinători ai drepturilor minorităţilor.

”Semnalul pe care vor să-l trimită către toţi dizidenţii politici, indiferent dacă sunt vinovaţi sau inocenţi, este că te vor condamna şi te vor închide”, a declarat Si.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe