Explozia de la gazoductul din Ucraina, un ”atac terorist” din partea Rusiei, legat de South Stream, anunţă Kievul

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat miercuri că investigaţiile examinează posibilele cauze ale exploziei de la gazoductul Urengoi-Pomary-Uzhgorod, accentuând posibilitatea unui atac terorist lansat de Rusia, conform Kiev Post.

”O echipă operaţională a ministerului de Interne efectuează o investigaţie pentru a determina cauzele conflagraţiei. Câteva teorii cu privire la incident sunt explorate, inclusiv teoria unui atac terorist”, a declarat Avakov.

”Furnizarea de gaze prin această ramură a conductei a fost blocată acum, pericolul unui dezastru major a fost evitat iar focul a fost extins la 4:40 dimineaţa”, a adăugat acesta.

Gazul către Europa este transportat la capacitate maximă printr-o conductă de rezervă, a continuat ministrul.

Departamentul de investigaţii ucrainean a deschis momentan un dosar penal în conformitate cu articolul din codul penal care vizează deteriorarea infrastructurilor de energie dar dacă teoria principală este confirmată, cazul va fi reclasificat sub categoria actelor ”teroriste”.

Kievul consideră că explozia de la gazoduct, care transportă gaz către Slovacia, a fost provocată de un atac din partea Rusiei.

Avakov: Actul subversiv de la conducta de gaze din regiunea Poltava este o altă încercare a Rusiei de a discredita Ucraina ca partener în sectorul de gaze. Aceste acţiuni subversive sunt menite să discrediteze sistemul de transport al gazului ucrainean, să oprească tranzitul spre Europa şi, cel mai important, să legitimizeze South Stream în ochii Europei

”Actul subversiv de la conducta de gaze din regiunea Poltava este o altă încercare a Rusiei de a discredita Ucraina ca partener în sectorul de gaze”, a declarat acesta.

Două atacuri asupra sistemului de transport al gazului ucrainean au avut loc în regiunea Ivano-Frankisk chiar înainte de alegerile prezidenţiale din Ucraina, a explicat Avakov.

”Aceste acţiuni subversive sunt menite să discrediteze sistemul de transport al gazului ucrainean, să oprească tranzitul spre Europa şi, cel mai important, să legitimizeze South Stream în ochii Europei”, a declarat Avakov citându-l pe premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat, în ultima perioadă, mai multe vizite în Europa şi Asia, încercând să convingă partenerii Rusiei să susţină proiectul South Stream, care implică construcţia unui gazoduct prin Crimeea, Marea Neagră şi sudul Europei.