Războiul economic: Rusia propune un sistem ”alternativ” de plată prin card

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Sistemul de plată prin card al Rusiei nu este creat să contracareze sistemele străine, ci doar ca o alternativă pentru acestea, a declarat miercuri premierul rus Dmitri Medvedev.

”Sistemul naţional de plată cu cardul ar putea oferi clienţilor mai multe oportunităţi de a alege, şi de fapt, cel mai important, ideea nu este să se lupte împotriva sistemelor străine, asta este greşit şi de fapt este o încălcare a principiilor competitive. Aceasta este o alternativă rezonabilă pentru sistemele străine, inclusiv la cele faimoase şi populare precum Visa şi Mastercard”, a declarat Medvedev la o întâlnire pe tema dezvoltării sistemului naţional de plată prin card.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege menită să susţină crearea sistemului de procesare a plăţilor prin card în luna mai.

Odată cu avansarea programului de plată prin card, Moscova a aprobat mai multe legi prin care impune cerinţe financiare dure operatorilor de carduri ce provin din afara Rusiei.

În mod specific, sistemele de plată străine sunt obligate să plătească, începând cu 1 iulie, contribuţii trimestriale stabilite la un sfert din cifra de afaceri medie, într-un cont special al Băncii Centrale din Rusia. Suplimentar, au fost introduse şi penalităţi pentru operatorii sistemelor de plată care vor să încheie cooperarea în mod unilateral.

”Această lege cuprinde o serie de măsuri economice pentru a proteja interesele cetăţenilor şi băncilor. În acelaşi timp, detaliile mijloacelor şi a procedurii de sancţionare prezentate trebuie să fie stabilite de guvernul rus”, a declarat Medvedev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe