China, lovită şi ea de pestă porcină. Ar veni din Rusia, conform specialiştilor ONU

(Getty Images)

China, cel mai mare producător de carne de porc din lume, probabil nu s-a gândit că tarifele pe care le aplică cărnii de porc din SUA se vor întoarce pentru a o bântui. Însă, acum, decizia de a cumpăra carne de porc din alte ţări pare să semene cu un dezastru, în condiţiile în care câteva oraşe chineze încearcă să facă faţă unei epidemii de pestă porcină care ar putea avea originea în Rusia.

China a importat un număr mai mic de produse agricole americane ca urmare a tarifelor pe care le-a impus de curând, ca răspuns la sancţiunile ordonate de Donald Trump.

Pentru a compensa pierderile provocate prin tarifarea punitivă a unor importuri americane, China şi-a îndreptat atenţia către alte ţări pentru achiziţionarea unor produse. De exemplu, China a început recent să cumpere mai multă soia din America de Sud.

Între timp, în condiţiile în care producţia internă chineză de carne de porc nu este suficientă pentru a satisface cererea, China importă carne de porc din alte ţări precum Rusia – după ce a crescut tarifele la 70% pentru carnea de porc importată din SUA.

China a început încă din luna aprilie să cumpere carne de porc din Rusia la un preţ de aproximativ 12 yuani (1,76 dolari americani) pe kilogram, pentru a înlocui importurile americane, potrivit unui articol publicat în 23 august de către Radio Free Asia (RFA).

Epidemia recentă de pestă porcină africană (PPA) din China a izbucnit iniţial în Shenyang, capitala provinciei nordice chineze Liaoning, la începutul acestei luni.

Boala a ajuns probabil în China prin produse de carne de porc importate, a declarat Wantanee Kalpravidh, un veterinar care face parte din Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, pentru jurnalul de ştiinţă Science. O analiză genetică indică faptul că virusul descoperit în China are o strânsă legătură cu o tulpină a virusului care circulă în Rusia, a relatat publicaţia. Circa 50 de porci au murit din cauza PPA, potrivit unui articol publicat în 26 august de către The Economic Observer, un ziar săptămânal chinez.

Rusia a fost lovită de PPA în ultimul deceniu, potrivit website-ului Pig Progress, care este administrat de Proagrica Media, o firmă de cercetare a pieţei agricole. Rusia a sacrificat peste 2 milioane de porci de la izbucnirea epidemiei de PPA pe teritoriul său în 2007.

De la izbucnirea iniţială a epidemiei în China, boala a fost detectată în Zhengzhou, capitala provinciei centrale Henan; Lianyungang, un oraş din provincia est-centrală Jiangsu; şi Wenzhou, un oraş port în provincia estică Zhejiang, potrivit unui articol publicat duminica trecută de portalul chinez de ştiri Sina.

China a sacrificat peste 25.000 de porci din cauza epidemiei, conform Apple Daily, un ziar din Hong Kong. Oraşul Wuhan, provincia Hubei, a emis un avertisment pentru oamenii care cumpără carne de porc din 12 provincii şi oraşe afectate de PPA, inclusiv Beijing, Tianjin, Mongolia Interioară, Liaoning, Heilongjiang şi Jilin, potrivit Apple Daily care a citat un document guvernamental.

Începând cel puţin din 2016, China şi-a îndreptat atenţia către Rusia pentru a importa cantităţi mari de carne de porc. China a devenit cea mai mare piaţă de export a Rusiei în ceea ce priveşte produsele alimentare în 2016, cu o valoare totală de 1 miliard de dolari, a raportat agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua.

În luna mai, preşedintele rus Vladimir Putin, într-o discutie cu oficiali ai Dumei de Stat (camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei), a declarat că planul strategic al ţării este de a exclude SUA de pe piaţa chineză de carne de porc şi de a furniza Chinei porci crescuţi în Rusia, potrivit unui articol publicat în 5 mai de către Ziarul Parlamentar, publicaţia săptămânală oficială a Adunării Federale.

Într-un interviu din 24 august la Radio Free Asia, Zhuang Lei, un rezident din provincia sudică chineză Fujian, a afirmat că este îngrijorat de faptul că epidemia s-a răspândit atât de puternic într-o perioadă scurtă de timp.

“Cred că ţara a eşuat să instituie un sistem de control, ceea ce duce la acest dezastru”, a mai precizat Lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe