China promite că va contesta la OMC tarifele de import ale SUA

(Fred Dufour/Getty Images)

China, care abuzează cel mai mult de OMC prin folosirea forţei de muncă din lagăre şi închisori, şi manipulează valuta pentru a creşte competitivitatea produselor sale, afirmă că intenţionează să aducă SUA în faţa organismului internaţional din cauza suprataxelor.

Beijingul va lansa un protest la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva implementării tarifelor americane asupra unor importuri de produse chineze în valoare de 16 miliarde de dolari, a precizat joi Ministerul Comerţului chinez.

Cea mai recentă rundă de sancţiuni americane a intrat în vigoare joi. Anterior, China a avertizat că va răspunde într-un mod similar şi va creştere tarifele la importuri americane în valoare de 16 miliarde de dolari.

“În 23 august, SUA a crescut la 25% tarifele de import pentru produse chineze în valoare de 16 miliarde dolari. Aceste acţiuni în mod evident încalcă principiile OMC. China a lansat un protest dur şi a fost forţată să ia contramăsuri”, a anunţat Ministerul.

“Pentru a proteja mecanismul de comerţ liber şi multilateralism, precum şi interesele noastre legitime, partea chineză va depune o plângere la mecanismul OMC de soluţionare a disputelor” de acest gen, a adăugat ministerul.

Un purtător de cuvânt din Ministerul Comerţului chinez afirmase anterior că prin decizia de a impune tarife la produse chineze în valoare de 16 miliarde de dolari, SUA şi-a plasat legile interne deasupra legilor internaţionale şi că acest lucru nu este deloc rezonabil.