Rusia promite accelerarea eforturilor sale de a opri folosirea dolarului în comerţul global

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Rusia răspunde la o serie de sancţiuni adoptate anul acesta de SUA prin promisiunea că îşi va accelera eforturile, alături de China şi Iran, de a bloca utilizarea dolarului american în comerţul global, în special în privinţa vânzărilor de petrol care sunt vitale atât pentru Moscova cât şi şi pentru Teheran.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a afirmat într-un interviu acordat joi revistei International Affairs că „a sosit momentul în care trebuie să trecem de la vorbe la fapte şi să scăpăm de dolar ca mijloc de plată în tranzacţiile reciproce şi să căutăm variante alternative”, potrivit RFE/RL.

„Vom accelera această activitate” şi vom lua alte „măsuri punitive” ca răspuns la lista tot mai mare a sancţiunilor americane, a adăugat Riabkov.

Iranul, care a fost vizat, de asemenea, de sancţiuni americane anul acesta, are motive similare cu cele ale Rusiei pentru a dori să abandoneze dolarul, care timp de decenii a fost principala monedă de rezervă globală şi mijlocul de schimb pentru tranzacţii cu petrol, cupru şi alte bunuri vitale. Atât Iranul cât şi Rusia sunt exportatori majori de petrol, ale căror industrii petroliere şi exporturi de petrol au fost vizate de sancţiunile aplicate de SUA.

China a urmărit ani de zile să înlăture dolarul din poziţia sa globală dominantă şi, în prezent, este implicată într-o dispută comercială majoră cu SUA, ambele părţi aplicându-şi reciproc tarife asupra unora dintre produsele pe care le exportă. Yuanul chinezesc a fost menţionat uneori ca un posibil înlocuitor al dolarului în comerţul global.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a precizat recent că un număr tot mai mare de ţări sunt interesate de înlocuirea dolarului ca mijloc de soluţionare a tranzacţiilor globale cu petrol şi a altor tipuri de tranzacţii.

Iranul ia măsuri pentru a interzice folosirea dolarului american în comerţ, din cauza sancţiunilor americane care interzic Teheranului să utilizeze dolarul. Iar anul trecut, Turcia şi Iranul au semnat un acord pentru a-şi folosi propriile monede pentru scopuri comerciale. Aşa cum s-a întâmplat în cazul Rusiei şi Iranului, relaţiile Turciei cu SUA s-au deteriorat semnificativ de când preşedintele Donald Trump şi-a început mandatul.

În condiţiile în care sancţiunile americane asupra sectorului petrolier iranian urmează să intre în vigoare în luna noiembrie, Teheranul a semnat câteva acorduri cu alte ţări pentru a folosi alte monede şi chiar criptovalute în acordurile comerciale. În prezent, Iranul se află în negocieri cu Rusia pentru a-şi folosi propriile monede naţionale în tranzacţiile comerciale bilaterale.

În timp ce unii analişti susţin că sancţiunile americane evidenţiază avantajul pe care îl are SUA asupra economiilor Rusiei, Iranului şi ale altor ţări din cauza dolarului dominant, alţii afirmă că folosirea dolarului american ca o armă ar putea avea efecte negative pentru Washington şi ar putea duce în cele din urmă la prăbuşirea statutului dolarului în lume.

Federico Pieraccini, analist la Fundaţia Strategică pentru Cultură (Strategic Culture Foundation), a declarat că, prin transformarea dolarului „într-o armă”, Washingtonul riscă să forţeze tot mai multe ţări să ia în considerare abandonarea dolarului ca mijloc de plată în comerţul global, lucru care s-ar putea dovedi a avea un efect devastator pe termen îndelungat pentru puterea economică a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe