China interzice postul în regiunea Xinjiang predominant musulmană

Musulmani chinezi se roagă în prima zi a Ramadanului la o moschee din Beijing, 18 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.06.2015

China a interzis postul pentru profesori, studenţi şi funcţionari publici în regiunea Xinjiang, predominant musulmană, ca parte a unei campanii de suprimare a comunităţii uigurilor la începutul lunii Ramadanului.

“Instituţiile care furnizează servicii alimentare vor opera la orele normale în timpul Ramadanului”, a anunţat Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din districtul Jinghe, din Xinjiang, într-un anunţ postat pe website-ul său, a raportat AFP.

Musulmanii se abţin de la mâncare din zori până la amurg în timpul Ramadanului, dar Partidul Comunist Chinez, care rejectează orice existenţă metafizică, a restricţionat de ani de zile practica postului în regiunea Xinjiang.

“În timpul Ramadanului să nu postiţi, să nu participaţi la priveghi sau la alte activităţi religioase”, conform unui raport publicat în această săptămână pe website-ul guvernului local din districtul Bole, în Xinjiang.

Grupurile pentru drepturile omului s-au plâns de mult timp că politicile restrictive ale Chinei au dus la tensiuni etnice în Xinjiang, unde ciocnirile dintre forţele guvernului şi localnici s-au soldat cu sute de morţi în ultimii câţiva ani.

“Scopul Chinei în interzicerea postului este acela de a îndepărta forţat uigurii de cultura lor musulmană în timpul Ramadanului”, a declarat Dilxat Rexit, purtător de cuvânt pentru Congresul Uigurilor Exilaţi, adăugând că “politicile care interzic postul religios sunt o provocare şi vor duce numai la instabilitate şi conflict.”

Oficialii chinezi citează motive de securitate pentru suprimarea practicilor musulmane, susţinând au de înfruntat “ameninţări teroriste” în regiune.

În acest an, suprimarea uigurilor pare să se fi intensificat, unele rapoarte susţinând că guvernul chinez din districtul Awat a ordonat poliţiei şi oficialilor săi să ia măsuri “pentru a-i învăţa pe membrii familiilor să nu ţină post şi să nu participe la activităţi religioase legate de Ramadan.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor