China închide alt jurnalist proeminent pentru critici aduse regimului comunist

Jurnalista chineză Gao Yu.
Jurnalista chineză Gao Yu. (Captură Foto)

Jurnalista veterană chineză Gao Yu a fost condamnată vineri la şapte ani de închisoare pentru că ar fi divulgat “secrete de stat” unui website străin, susţine Internaţional Business Times.

Acuzaţia curentă se referă la faptul că jurnalista ar fi divulgat un document intern al Partidului Comunist Chinez – Documentul Nr. 9 – către website-ul Mingjing din SUA. Documentul, lansat în 2013, se referea la o campanie a Partidului Comunist de eliminare a influenţelor occidentale şi de stoparea răspândirii anumitor idealuri, inclusiv valorile democratice şi libertatea presei.

Gao – căreia nu i s-a permis să scrie pentru mass media oficială chineză timp de mulţi ani, dar care a continuat să scrie articole pentru publicaţia germană Deutsche Welle şi pentru website-uri din Hong Kong şi SUA – a fost “târâtă” în luna mai a anului trecut în faţa posturilor de televiziune chineze pentru a-şi mărturisi “crimele”. Totuşi, avocatul ei a susţinut ulterior că declaraţia jurnalistei ar trebui să fie considerată neacceptabilă, întrucât aceasta a fost smulsă cu forţa şi prin ameninţări la adresa fiului ei.

Redactorul website-ului Mingjing, Ho Pin, a declarat că el nu a primit Documentul Nr. 9 de la jurnalista Gao.

După verdict, fratele ei, Gao Wei, a declarat pentru presa chineză că sora sa va face apel. Totuşi, avocatul ei, Mo Shaoping, a afirmat că ar fi ceva neobişnuit ca tribunalul să îşi schimbe decizia. Nu numai că tribunalele chineze au o rată a condamnărilor de 99,9% în cazurile deschise de stat, dar analiştii susţin că acuzaţiile legate de divulgarea de secrete de stat reflectă în mod normal dorinţa autorităţilor de a cere pedepsirea unui anumit acuzat.

“Acuzaţiile legate de secrete de stat reprezintă de mult timp arma folosită [de regimul chinez] pentru a reduce la tăcere critici, jurnalişti şi duşmani ai partidului”, a declarat în această săptămână Nicholas Bequelin, director regional pentru Asia de Est în cadrul organizaţiei Amnesty Internaţional.

Se crede că Gao a iritat oficiali de top din Partidului Comunist, condus de preşedintele Xi Jinping, prin criticile sale consistente la adresa tendinţelor autoritare existente în sistemul politic chinez actual.

William Nee, cercetător pentru China la Amnesty Internaţional, a descris verdictul ca o “persecuţie politică flagrantă” şi un “atac asupra libertăţii de exprimare”.

Acesta a declarat că procesul lui Gao este plin de nereguli şi că jurnalista este pedepsită pentru că a expus încălcările drepturilor omului de către regimul comunist chinez. Nee a adăugat că Documentul Nr. 9 a devenit, de fapt, un “plan de execuţie” pentru atacarea drepturilor omului, în ceea ce el descrie ca fiind “una dintre cele mai grave suprimări timp de peste un deceniu a activiştilor pentru drepturile omului.”

Conform unei traduceri a documentului divulgat, acesta face apel la o “luptă intensă” împotriva “curentelor, poziţiilor şi activităţilor ideologice false”. În special, documentul evidenţiază ameninţarea prezentată de idei precum: democraţie occidentală, valori universale, societate civilă sau conceptul occidental al jurnalismului şi al libertăţii presei. Documentul mai avertizează împotriva încercărilor de a se “submina” istoria Partidului Comunist Chinez.

De la lansarea Documentului Nr. 9, autorităţile chineze şi-au intensificat campania împotriva acestor tipuri de idei, făcând apel la noi eforturi pentru a se elimina valorile vestice din sistemul educaţional chinez, întemniţând avocaţi pentru drepturile omului şi vizând un număr de organizaţii nonguvernamentale, adaugă Internaţional Business Times.

Maya Wang, cercetătoare în cadrul organizaţiei Human Rights Watch, a declarat în această săptămână că judecarea lui Gao pentru divulgarea de informaţii vitale legate de politicile guvernamentale “reprezintă cel mai recent efort din partea conducerii chineze de a reduce la tăcere întreaga dezbatere asupra acestui subiect.”

Nu este prima dată când Gao, în vârstă de 71 de ani, este acuzată de divulgare de secrete de stat. În 1993, ea a primit o sentinţă de 6 ani de închisoare pentru acuzaţii similare şi a fost eliberată în 1999 din motive medicale.

În China dizidenţii politici sau religioşi sunt exilaţi, întemnitaţi sau executaţi

China se „bucură” de o tristă notorietate pe plan internaţional. Oponenţii regimului dispar adeseori fără urmă în vasta reţea de închisori şi lagăre de muncă, în care se află în permanenţă peste 4.000.000 de deţinuţi folosiţi la muncă forţată, ca sclavi.

Nu doar cei cu convingeri politice dispar în neantul închisorilor, ci şi cei ce au convingeri religioase sau spirituale, considerate periculoase într-un stat ateu. Uiguri, creştini, tibetani, jurnalişti, avocaţi, activişti de drepturile omului sunt victime ale regimului chinez, iar cea mai puternică persecuţie a fost declanşată împotriva practicii spirituale Falun Gong, ai cărei adepţi sunt torturaţi şi chiar li se recoltează organe pe viu pentru transplant, pentru care regimul chinez obţine profituri uriaşe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.