Oficialul chinez care o ordonat incinerarea unei femei în viaţă va fi judecat pentru corupţie



Poliţişti chinezi mărşăluiesc către Piaţa Tiananmen din Beijing, 1 martie 2013. Xia Xianlu, fostul director al Biroului Securităţii Publice din oraşul Xiangyang, provincia Hubei, a fost înlăturat din poziţia sa din PCC în 28 februarie 2015.
Poliţişti chinezi mărşăluiesc către Piaţa Tiananmen din Beijing, 1 martie 2013. Xia Xianlu, fostul director al Biroului Securităţii Publice din oraşul Xiangyang, provincia Hubei, a fost înlăturat din poziţia sa din PCC în 28 februarie 2015. (Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Un oficial chinez care a ordonat incinerarea unei femei de 52 de ani în timp ce aceasta era încă în viaţă a fost înlăturat din Partidul Comunist Chinez, fiind acuzat de corupţie. Xia Xianlu, fostul director al Biroului Securităţii Publice din oraşul Xiangyang, provincia Hubei, a fost înlăturat din poziţia sa şi va fi acum judecat.

Anunţul din 28 februarie a fost făcut de website-ul Comisiei Centrale pentru Inspectare a Disciplinei, un organism al regimului chinez care se ocupă cu depistarea cazurilor de luare de mită.

O investigaţie care a început în iulie 2014 a descoperit că Xia a abuzat de putere, a obţinut câştiguri prin promovarea cadrelor din partid, a acceptat mită de foarte multe ori şi şi-a înşelat soţia, potrivit anunţului.

Timp de mai mulţi ani, Xia a condus persecuţia împotriva Falun Gong în oraşul său, folosindu-se de titlurile sale de şef al Biroului Securităţii Publice din Xiangyang şi secretar adjunct al Comitetului Politic şi Legal din Xiangyang. Implicarea lui Xia în activităţi de încălcare a drepturilor omului nu a fost menţionată în anunţul regimului. Crimele sale împotriva umanităţii au fost expuse anterior de către un grup internaţional pentru drepturile omului.

Falun Gong este o practică spirituală înrădăcinată în cultura antică chineză şi bazată pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă. Practica a fost interzisă în 1999 de către Partidul Comunist Chinez (PCC) şi practicanţii săi au fost, începând de atunci, arestaţi torturaţi şi ucişi pentru a susţine industria ilegală chineză a transplanturilor de organe.

Comitetul Politic şi Legal al sistemul Securităţii Publice – ambele conduse de PCC – sunt implicate direct în persecuţie. O agenţie de securitate extrajudiciară de tip Gestapo, numită Biroul 610, a fost înfiinţată în 1999 de către regimul chinez, special pentru a persecuta Falun Gong.

Rolul lui Xia în această persecuţie a fost expus în două rapoarte publicate de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Împotriva Falun Gong, o organizaţie internaţională pentru drepturile omului. Un raport publicat în mai 2013 arată că Xia a ordonat incinerarea unei practicante Falun Gong care se afla încă în viaţă.

Astfel, Biroul 610 din oraşul Xiangyang a ordonat în august 2011 ca practicanta Falun Gong Liu Weishan, în vârstă de 52 de ani, să fie trimisă la o casă funerară pentru a fi incinerată în timp ce încă se afla în viaţă la spital, conform raportului.

Angajaţii casei funerare au descoperit că Liu se afla încă viaţă şi au refuzat să continue procesul de incinerare, salvându-i astfel viaţa, mai arată raportul.

Totuşi, Liu se afla într-o stare vegetativă provocată de torturile ce i s-au aplicat în detenţie. Ea a fost întemniţată de mai multe ori începând cu anul 2000, fiind acuzată că a spus altor oameni că Falun Gong este o practică bună şi că propaganda de calomniere şi defăimare desfăşurată de PCC împotriva Falun Gong este greşită.

La un moment dat în timpul detenţiei, Liu a intrat în greva foamei şi conducerea centrului de detenţie a hrănit-o forţat şi a injectat-o cu substanţe psihotrope neidentificate care i-au afectat grav sistemul nervos.

Un raport publicat de Minghui – un website din afara Chinei care publică informaţii necenzurate despre persecuţia împotriva Falun Gong – susţine că, în baza unor statistici incomplete, în anul 2014 cel puţin 6.415 practicanţi Falun Gong din 30 de provincii şi regiuni ale Chinei au fost reţinuţi fără judecată pentru credinţa lor, cel puţin 983 au fost judecaţi şi cel puţin 91 au fost omorâţi prin tortură.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.