China: Cotidianul Poporului critică Japonia

Prim-ministrul Manmohan Singh, dă mâna cu Hiromasa Yonekura, preşedintele Sumitomo Chemical Co, în timpul unui prânz găzduit Camera Japonia de Comerţ şi Industrie (JCCI) la Tokyo, 28 mai 2013.
Prim-ministrul Manmohan Singh, dă mâna cu Hiromasa Yonekura, preşedintele Sumitomo Chemical Co, în timpul unui prânz găzduit Camera Japonia de Comerţ şi Industrie (JCCI) la Tokyo, 28 mai 2013. (Tomohiro Ohsumi / AFP / Getty Images)
Arshdeep Sarao
30.05.2013

Supărat de summit-ul India-Japonia în curs, ziarul Partidului Comunist Chinez (PCC), Cotidianul Poporului, a declarat că marea înţelepciune a Indiei constă în faptul că tratează relaţiile cu China într-un mod calm, netulburat de provocatori interni şi internaţionali.

În articolul publicat marţi, ziarul a criticat politicienii japonezi, numindu-i "pungaşi" când vine vorba de problemele legate de China.

Acesta a spus că Japonia nu poate tolera faptul că India şi China au rezolvat în mod corespunzător şi într-un timp scurt impasul recent privind frontiera. Ziarul a descris rezoluţia privind frontiera drept un "miracol".

"Ne confruntăm cu mai multe divergenţe şi contradicţii în dezvoltarea relaţiilor chinezo-indiene. Unele ţări văd aceste diferenţe ca o oportunitate de a provoca disensiuni", scrie Cotidianul Poporului.

China se confrunta cu un conflict maritim teritorial cu Japonia în legătură cu Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est.

Recent, prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a sugerat modificarea alianţei de securitate a naţiunii cu Statele Unite pentru a forma împreună un "Diamant de Securitate Democratică", o alianţă strategică a ţărilor indo-pacifice care împărtăşesc grijile cu privire la forţa navală în creştere a Chinei.

Ziarul a spus că Abe şi-a propus de asemenea să promoveze "Diplomaţia strategică" şi "Valorile Diplomaţiei" şi a vizitat mai multe ţări din jurul Chinei. "Unii politicieni s-au transformat în pungaşi când vine vorba de problemele legate de China," a relatat acesta.

Prim-ministrul indian, Dr. Manmohan Singh, a declarat marţi în discursul său de la Asociaţia Japonia-India din Tokyo: "În ultimii ani, cooperarea noastră politică şi de securitate s-a dezvoltat foarte mult. Japonia este singurul partener cu care avem un dialog 2-plus-2 între Ministerele de Externe şi de Apărare. Am început şi exerciţii bilaterale cu forţa maritimă japoneză de apărare."

Singh a declarat că securitatea maritimă în toate regiunile legate de oceanele Indian şi Pacific sunt esenţiale pentru prosperitatea regională şi globală şi, prin urmare, principiul libertăţii de navigaţie şi a comerţului legal fără obstacole ar trebui să fie respectat în conformitate cu dreptul internaţional.

Aceste comentariile ale lui Singh, care sunt o critică voalată la adresa Chinei, nu sunt probabil ceea ce Cotidianul Poporului a avut în minte când a salutat relaţiile India-China, scriind că "China şi India au o viziune şi o înţelepciune deosebite."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor