Reuniunea India-Japonia: Consolidarea relaţiilor, promovarea stabilităţii

Prim-ministrul indian Manmohan Singh, însoţit de soţia sa Gursharan Kaur, este întâmpinat de un oficial japonez, la sosirea sa la Tokyo International Airport pe 27 mai 2013.
Prim-ministrul indian Manmohan Singh, însoţit de soţia sa Gursharan Kaur, este întâmpinat de un oficial japonez, la sosirea sa la Tokyo International Airport pe 27 mai 2013. (Yoshikazu Tsuno / AFP / Getty Images)

La o săptămână după găzduirea premierului chinez, premierul indian Dr. Manmohan Singh a sosit luni în Japonia, într-o vizită de trei zile pentru a consolida relaţiile bilaterale dintre cele două naţiuni. Oficialii indieni au negat rapoartele că India este rezervată în privinţa apropierii de Japonia pentru a nu deranja China.

Singh are programat miercuri să se întâlnească cu omologul său japonez, Shinzo Abe, pentru a discuta despre intensificarea cooperării în domeniile politic, de securitate şi energetic.

"India şi Japonia au un parteneriat strategic şi global", a spus Singh într-o declaraţie de presă la sosirea în Japonia. "Există posibilităţi enorme pentru îmbogăţirea în continuare a relaţiei noastre, aprofundarea ei şi reflectarea ei în relaţiile economice, politice şi de securitate."

"Există un potenţial enorm în toate domeniile pentru extinderea şi consolidarea relaţiei noastre cu Japonia."

Surse oficiale indiene au declarat pentru Press Trust of India (PTI) că "India este dornică să acţioneze în ritmul stabilit de partea japoneză."

Într-un răspuns la ameninţarea maritimă din China, Singh a declarat pentru mass-media japoneză în New Delhi: "Atât India cât şi Japonia sunt naţiuni maritime importante. Prin urmare, siguranţa şi securitatea căilor maritime de comunicare, în special în Oceanele Indian şi Pacific, este vitală pentru ambele ţări."

"Noi credem că dacă există dispute, ele ar trebui soluţionate în mod paşnic între părţile implicate, prin negocieri. Acest lucru este esenţial pentru pacea şi stabilitatea în regiunea noastră ", a declarat el.

Singh consideră relaţia cu Japonia o componentă esenţială a viziunii Indiei privind stabilitatea şi prosperitatea Asiei.

Vizita, iniţial programată pentru luna noiembrie a anului trecut, a fost amânată după anunţarea alegerilor generale din Japonia în luna decembrie.

Într-o declaraţie de presă dinainte de plecarea spre Japonia şi Tailanda, Singh a declarat că în summit-ul său cu noul guvern al Japoniei, condus de "bunul său prieten" Abe, el se va baza pe impulsul oferit de summit-urile succesive din cadrul Parteneriatului Strategic şi Global India-Japonia.

Singh se va deplasa ulterior în Tailanda pentru o vizită de două zile, pe 30 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe