China: 100 de creştini trimişi în lagărele de "reeducare" din Xinjiang (video)

Creştinii sunt persecutaţi în China, sau de-a dreptul omorâţi în Orientul Mijlociu. Occidentul, însă, păstrează o tăcere complice
Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, cea mai supravegheată zonă din lume, potrivit Wall Street Journal
Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, cea mai supravegheată zonă din lume, potrivit Wall Street Journal (World Watch Monitor)

Peste 100 de creştini au fost trimişi în lagărele de "reeducare" din Regiunea Autonomă Uigură din Xinjiang din nord-vestul Chinei, în ultimele luni.

În aceste lagăre, cunoscute eufemistic sub numele de "centre de studiu" sau "centre de transformare a minţii", creştinii sunt programaţi forţat să fie loiali ideologiei comuniste.

Pedeapsa trimiterii celor neafiliaţi ideologiei comuniste în lagărele de reeducare nu este un procedeu nou - nici pentru China, nici pentru regimurile comuniste din istorie. Pe scară largă, Beijingul a implementat un program masiv în acest sens începând cu anul 1999 pe practicanţii Falun Gong, iar acum, datorită acceptării tacite a statelor lumii, regimul comunist chinez a trecut la implementarea pe creştini, în lagărele de "reeducare".

Cei mai mulţi dintre cei arestaţi provin din grupul minorităţilor etnice uigure şi sunt musulmani. În ultimii ani, uigurii au fost principalele ţinte ale campaniei guvernamentale "împotriva terorismului", menită să destrame atât grupurile separatiste, cât şi islamiştii militanţi.

Dar şi cei care s-au convertit la creştinism au fost de asemenea prinşi în represiune, potrivit World Watch Monitor.

Religiile trebuie să se regăsească în Frontul Unit al Partidului Comunist. Constituţia garantează libertatea de credinţă, dar nu libertatea religiilor - deci nu se garantează libertatea religioasă. Statul defineşte „activităţile religioase normale”, ca fiind cele care "nu deranjează ordinea oficială" sau "care nu prejudiciază sistemul de educaţie".

O sursă a declarat pentru World Watch Monitor că membrii bisericii sale au fost trimişi într-un astfel de lagăr fără să ştie când vor fi eliberaţi. Unii au rămas acolo o lună, alţii timp de o jumătate de an sau chiar mai mult, a spus sursa. Familiile creştine au fost destrămate în timp ce unul sau ambii părinţi a fost ridicat de acasă şi trimis în lagărele pentru "reeducare".

O femeie, căsătorită cu un lider al unei comunităţi cu mulţi creştini din mediul musulman, a declarat pentru World Watch Monitor: "Nu ştiu unde este soţul meu acum, dar cred că Dumnezeu îl foloseşte încă în închisori sau lagăre. Uneori mă îngrijorează că nu are suficiente haine în închisoare".

"Mi-e teamă că îmi va afecta şi copiii", a spus o altă femeie a cărei soţ a fost luat pentru reeducare şi care acum sprijină alte femei în situaţia ei. "La şcoală, profesorii mi-au luat copii la ochi după ce autorităţile au anunţat şcoala despre soţul meu", a adăugat ea.

Partidul Comunist Chinez este cel mai imens aparat de control al Planetei. În China există un număr estimat la 150-250 milioane de camere publice de luat vederi (excluzându-le pe cele cu circuit închis, din clădiri etc). La acestea se adaugă un sistem enorm de supraveghere a internetului - construit, iniţial împreună cu compania Cisco - sisteme de recunoaştere a feţei, spionaj alectronic al populaţiei, milioane de hackeri şi angajaţi ai Comitetului Politic şi Legislativ, care supervizează Justiţia, sistemul penitenciar şi al lagărelor de muncă, puşcăriilor "negre", Ministerului Securităţii şi numeroaselor agenţii şi departamente ale Ministerului de Interne.

"Cea mai supravegheată zonă din lume"

Xinjiang este acum zona cea mai intens supravegheată din lume, potrivit unui raport Wall Street Journal.

"Există maşini blindate pe stradă, secţii de poliţie în fiecare colţ şi nenumărate camere de supraveghere", potrivit WSJ.

A trăi în această regiune înseamnă a fi verificat de mai multe ori în fiecare zi, fie că te afli la piaţă, pe drum, la intrarea în cinema, sau călătorind cu trenul sau cu autobuzul.

"Chiar şi smartphone-urile sunt verificate", a relatat WSJ.

Bisericile înregistrate de guvern sunt, de asemenea, obligate să scaneze oamenii când vin la serviciile de duminică. Pe măsură ce intră, trebuie să-şi arate cardurile de identitate, iar o alarmă va suna dacă cineva lucrează pentru guvern sau pentru o instituţie publică. Din acest motiv, mulţi creştini au încetat să meargă la biserici înregistrate şi se întâlnesc acum în grupuri mai mici.

"Simt că trăiesc într-o închisoare mare", a spus sursa World Watch Monitor.