Cercetătorii spanioli dezvoltă un virus care atacă numai celulele canceroase

Această nouă metodă ar putea avea efecte secundare mai reduse, comparativ cu tratamentele convenţionale.
Imaginea prezintă celule tumorale infectate cu virusul modificat genetic
Imaginea prezintă celule tumorale infectate cu virusul modificat genetic (IDIBAPS/IRB)

Prezenţa anumitor proteine permite virusului să identifice celulele infectate

Ştiinţa continuă să-şi facă drum în lupta împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă de la Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer (IDIBAPS) şi de la Instituto de Investigación Biomédica (IRB) din Barcelona au creat un virus care atacă în formă selectivă celulele tumorale fără ca cele sănătoase să fie afectate. Rezultatele studiului au fost publicate joi, 16 martie a.c., în revista Nature Communications.

De-a lungul ultimului deceniu, au fost elaborate terapii bazate pe crearea de viruşi modificaţi genetic ca instrument în lupta împotriva diferitelor boli. Acest tip de tehnică - cunoscută ca virotherapy - îşi propune să creeze metode pentru a elimina în mod eficient celulele canceroase fără a afecta alte ţesuturi, limitând astfel efectele secundare adverse prezente în cele mai multe tratamente convenţionale.

Problema este că, cu cât sunt mai puternici aceşti viruşi, cu atât este mai mare toxicitatea lor. Pentru a elimina riscurile introducerii lor în organism, oamenii de ştiinţă au selectat un adenovirus foarte eficient – o varietate foarte eficientă în eliminarea celulelor tumorale – pentru a-i modifica genomul, astfel încât acesta să identifice şi să acţioneze numai ţesuturile infectate.

Indicatorul cheie

În centrul acestui proces se află un grup de patru proteine, numite CPEB. În 2013, cercetătorul Raul Mendez de la IRB, unul dintre co-autorii studiului prezentat în Nature Communications, a publicat o lucrare în care a subliniat că proteina CPEB1 este un regulator al peste 200 de gene asociate cu proliferarea şi dezvoltarea celulelor tumorale. Potrivit lui Mendez, această proteină „este puternic prezentă într-un ţesut normal, dar se pierde într-un ţesut tumoral”.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că proteina CPEB4 se răspândeşte în celulele canceroase, ceea ce o marchează ca fiind un element necesar pentru creşterea tumorii. „Acesta este motivul pentru care ne-am concentrat asupra dezechilibrului dintre cele două proteine ​​şi variaţia lor în ţesuturile sănătoase şi în tumori”, spune Mendez, „şi am profitat pentru a crea un virus care atacă doar celulele cu un nivel ridicat de CPEB4 şi un nivel scăzut de CPEB1”.

Studii clinice

Atunci când virusurile modificate intră în celulele tumorale, ele îşi reproduc genomul şi le distrug, eliberând mai multe particule de virus care infectează alte celule canceroase. Această activitate a fost monitorizată în modele, în vitro, de cancer pancreatic şi creşterea lor a fost controlată, de asemenea, în şoareci.

Evoluţia zilnică a celulelor tumorale infectate cu virusul modificat
Evoluţia zilnică a celulelor tumorale infectate cu virusul modificat (IDIBAPS / IRB)

Astfel, cercetătorii au putut confirma o activitate virală limitată în celulele sănătoase, în timp ce în celulele tumorale se menţinea sau creştea potenţa virusurilor modificate.

Mai multe informaţii: Nature Communications: Translational reprogramming in tumour cells can generate oncoselectivity in viral therapies